Hírek
Leukémiás gyerekek támogatása
Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány meghirdette az Egy tábla csokival a beteg gyermekekért akciót, melyet intézményünk 13. A osztálya kihirdetésére az osztályok üzenettel ellátott csokikkal támogattak.
Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet, valamint jó egészséget kívánunk mindenkinek!
(Gacsal Judit 2018-12-04)
Kiállítás a Komplexben
2018. november 7-én intézményünk 6 osztályából 19 diák és 3 pedagógus kísérő vett részt A Világ Múmiái kiállításon, melyen megismerkedhettünk számos nép és kultúra temetkezési szokásaival, valamint balzsamozási technikával. Számos kiállított múmia, fénykép, videó, felirat segítette tájékozódásunkat és bővítette ismereteinket. Rengeteg új információval látott el minket a kiállítás.
Remélem mindenkinek nagy élményt jelentett! Második félévben vár minket a következő nagyszerű élmény!
Köszönöm pedagógus kollégáim segítségét!
(Gacsal Judit 2018-11-09)
1956
Az októberi eseményekre emlékezve 2018. október 19-én az iskola auláját bevették a szereplők és az intézmény tanulói, akik fegyelmezetten tiszteletüket adták az megemlékezéshez.
A videókkal, versekkel, zenével, énekkel és fényképek kivetítésével zajló műsort néptáncos betét zárta.
Köszönöm a színvonalas és megható előadást Ladányi Viktória, Tóth Erika, Tóth Edit, Zelei Petra, Szalay Marcell (12. d), Kovács József, Szaniszló Benjámin, Hámori István, Gyülvészi Szabolcs (10. d) és Pénzes Kitti valamint Varga Vanessza (13. a) tanulóknak. Külön köszönöm a kis énekkar – Frischné Nagy Katalin, Kunné Veres Mária és Oláhné Rédei Emese – közreműködését, valamint Varga Edit kolléganőnek a tánc betanítását. A technikai hátteret biztosította Végh Ágnes és Erdős Erik.
(Gacsal Judit 2018-11-09)
Euroskills
2018. szeptember 28-án a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében iskolánk szakközépiskolából kiválasztott tanulói tanáraik kíséretében Budapesten vehettek részt az EUROSKILLS elnevezésű szakmai kiállításon és versenyen. A tanulók nemcsak a versenyfeladatok megoldását kísérhették figyelemmel, hanem a szakmákkal kapcsolatos kiállítást is megtekinthették, illetve különböző feladatok végrehajtásával ajándékokra tehettek szert. A diákok jól érezték magukat és élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza a nap végén.
(Csabai Mária 2018-10-03)
Tanműhely átadó
2018. október 5-én került sor Intézményünkben a szakmai előírásoknak és elvárásoknak megfelelően kialakított szakács és pincér tanműhely átadási ünnepségére. Ennek keretében Pardi Sándor főigazgató úr és Kovács Sándor országgyűlési képviselő úr ünnepi beszédére és a szalag ünnepélyes átvágására került sor. A Fekete László Zeneiskola AMI növendékeinek és tanárainak előadása színesítette a rendezvényt.  A projekt összesen 37.255.663 Ft – ból valósult meg, mely magába foglalta az új tanműhelyek kialakítását, a teljes épület komplexumban található két női szabó tanműhely, a műszaki szakmacsoport raktárának és a mosdóhelyiségeknek a felújítását.
(Csabai Mária 2018-10-03)
Zsidó Kiállítás
AXIII. nyári Zsidó Fesztivál keretén belül iskolánkba került egy 5db-os várndokiállítás anyaga szeptember 10-21 között. A tárlat a II. világháború embermetőit mutatta be, akik magánszmélyként, diplpmataként, hivatalnokként, egyházi és közéleti személyként segítették, menekítették zsidó származású honfitársaikat. Akkor amikor a társadalom többsége támogatólag, vagy bosszóban, cinkosként egyetértettek, vagy félelmükben bénultan álltak a kíméletlen üldözések közepette. Iskolánk tanulói és dolgozói szünetekben, osztályfőnöki órák keretében tekintették meg a hasznos és elgondolkodtató kiállítást.
(Mihály Attila 2018-10-20)
Tanévzáró
A 2017-2018-as tanév évzáró ünnepsége az idén az intézmény aulájában zajlott, ahol az osztályok felsorakozása után, valamint a Himnusz elhangzását követően Törökné Beke Ida igazgatóasszony köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntés után az iskola és a diákok életét bemutató rövid kis vetítés következett, mely különlegessé tette ezt az ünnepséget, s a diákok megláthatták magukat és közösen ünnepelhették az emlékeket.
A diavetítés után a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint az iskola jutalmait vehették át a tanulók a tanévben végzett munkájukért, szorgalmukért, magatartásukért és versenyeredményeikért.
A gravírozott üveg labdarúgó díjak, könyvek, pénzjutalmak és TO’Piknik belépők átvétele után Tóth Edit 11. d osztályos tanuló búcsúzott a diáktásaitól és az iskolától a nyári szünetre és persze búcsúztatta  a tanévet, mely a nyári gyakorlatok után ér véget a tanulók számára.
A bizonyítványok átvételére és a nyári szünetre várva elhangzott Szózatunk.
Mindenkinek kellemes nyári szünetet és jó pihenést kívánok!
Találkozunk a következő tanév első napján!
(Gacsal Judit 2018-06-21)
Osztálykirándulás 12/A módra
A hétvégén az osztályommal Felsőtárkányon voltunk kirándulni. Péntek délután megérkeztünk a szállásra és mindenki futva ment megnézni a hegyes, dombos kilátást. Számomra nagyon szép volt a hely, s a környezet. Na persze meg a kilátás. Másnap (szombaton) 9 óra körül nekiindultunk a centrumon keresztül túrázni. Többet sétáltam, mint egész évben, de megért!
Amikor megérkeztünk, megálltunk a tónál kicsit pihenni, enni-inni. Következett az erdőtúra. Nekivágtunk és egy 10 perc után furcsállni kezdtem, hogy miért csak egyenesen megyünk. Rossz helyről indultunk. Ha-ha! Ennek ellenére mindenki nagyon élvezte, hogy majdnem eltévedtünk. Viccet félretéve, nagyon szép helyeken mentünk. Túra után visszaértünk a szállásra. Ott szinte minden megtalálható volt, ami egy osztálykiránduláshoz kellett.  Bográcsolni való lehetőségtől a ping-pong asztalig minden.
Számomra egy felejthetetlen élmény maradt. Én még maradtam volna egy vagy akár több napot is. És szerintem ezzel a többiek is így vannak. Ha ti is egy jó osztálykirándulásra vágytok, akkor csak ajánlani tudom a helyet. Garantálom, hogy nektek is felejthetetlen élmény lesz.Hidvégi Zsolt (tanuló)
(Hidvégi Zsolt (Tanuló) 2018-06-11)
Komplex szakmai vizsgák
2018. május 17-én megkezdődtek intézményünkben a komplex szakmai vizsgák írásbeli részei.  Nyolc szakmában 55 fő izgult, hogyan teljesíti a vizsgarészek követelményeit. Szakács, pincér valamint épület- és szerkezetlakatos
tanulóink nyitották meg a vizsgák sorát. A lakatos fiúk kimagasló teljesítménnyel és a vizsgabizottság elismerő szavaival a zsebükben zárhatták május 22-i napjukat. A szakácsok, pincérek és hegesztők többé-kevésbé
sikeres napokat tudhattak maguk mögött. Az autószerelő tanulók gyönyörű bizonyítványokat és jó tanácsokat kaptak „kézhez”, ahogyan az informatikai rendszergazdáknak tanulók is. A vizsgák sorát az ügyes kezű női szabók
folytatták, amely zárásán a vizsgabizottság dicséretében részesült Gyenge Anna. Dicséretben az utolsó vizsgás napon sem volt hiány, hiszen az ügyviteli titkárok kiemelkedő vizsgateljesítményei közül ketten –
Varga Viktória Judit és Nagy Ibolya – szintén elismerő szavakat kaptak a folyamatos kimagasló teljesítményükért.
Mindenkinek gratulálok az elért eredményekhez, valamint jó pihenést és további sok sikert kívánok!
(Gacsal Judit 2018-06-11)
Trianonra emlékeztek Tiszafüreden
A Trianoni Békeszerződés 98. évfordulójának alkalmából ünnepi megemlékezést tartott Tiszafüred Város Önkormányzata június 4-én a Béke téri I. Világháborús Emlékmű parkjában. A megjelenteket Ujvári Imre polgármester köszöntötte.
A városvezető beszéde után Kiss Jázmin Virág szavalata, majd Rőmer Ottó ifj. és id. Bíró Attila bonchidai dallamokat játszottak. Végül koszorúzással zárult a rendezvény.
A Karcagi Szc Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskola nevében az emlékezés koszorúját Törökné Beke Ida igazgató  tanulók helyezték el.
(Törökné Beke Ida 2018-06-06)
Pedagógus nap 2018
Június elsején, péntek délután a tiszafüredi-örvényi Hableány Hotel Vigadójában tartották a Városi Pedagógusnapot. Hagyomány, hogy ilyenkor elismeréseket is átadnak.
A megjelent pedagógusokat Ujvári Imre polgármester, valamint Mohácsiné Daróczi Marianna, a Kossuth Lajos Általános Iskola vezetője köszöntötte.
A köszöntők után a Tisza-tavi AMI néptáncosai adtak műsort, majd a polgármesteri elismerések átadása következett.
Összesen huszonkét pedagógus vehetett át elismerő díjat. Általános- és középiskolai tanárok, tanítók, óvodapedagógusok mellett kisgyermek-gondozók, néptánctanárok és zenepedagógusok is.
2018-ban Polgármesteri Elismerésben részesült a Karcagi Szc Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája két pedagógusa, Balázs Lászlóné és Veresné Borsi Mária.
(Törökné Beke Ida 2018-06-06)
A Föld Világnapja 2018
„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön…”
Április végén ünneplik az egész Világon a Föld Napját. Mint minden évben, az idén is iskolánk készült az eseményre. Az iskola folyosóján kihelyezett plakátok, rajzok segítettek ráhangolódni a rendezvény fő pontjára, a vetélkedőre. Dicséretes tény a nagy részvételi arány: 12 osztály nevezett be átlagosan 5 fős csapatokkal. Bevezetésként említésre került a Föld Világnapja mozgalomnak eredete, elterjedése, fontossága. A feladatok figyelemfelkeltőek, érdekesek, gondolkodtatóak voltak: fotómix-kvízkérdések, kakukktojás, képfelismerés, puzzlek, karikatúrák, rajzok melyek szemléltették a Föld kritikus állapotát és a globális problémákat: az ipari szennyezés hatásai, az őserdők irtása, a talaj, a levegő, és a vizek súlyos helyzete, üvegházhatás, ózon rétek megvékonyodása, a globális felmelegedés- ezek mind együtt pusztítják Földünket! A rendezvény jó hangulatban, kellemes légkörben zajlott. Mint újítás: nem pontokért, hanem „Vidám Föld” zsetonokért folyt a derekas megmérettetés. A rendezvényünk végén a Republic együttes zenéjére, közösen elénekeltük az „Ezt a Földet választottam” dalt.
Szoros küzdelemben kialakult a végső dobogós sorrend: I - 10. D, II- 10. C,  III-13. D osztályok csapatai. Külön elismerést érdemel a 10. D osztály (teljes létszámmal), valamint a 13. D osztály infósai akik segítettek a rendezvény lebonyolításában.
A Föld nevében, köszönjük mindenkinek, akik aktívan hozzájárultak e világnap megünnepelésének megszervezésében!  
(Gyenge Mirella Ágnes 2018-06-04)
Ballagás
Már május 3-án virágba borult, ünnepi díszbe öltözött az iskola egy része, majd másnap teljes pompában várták a végzős diákokat a jól ismert folyosók és tantermek.
A ballagás 10 órakor csengőszóra kezdődött. Az iskola bejárása után a Sportcsarnokban folytatódott az ünnepség: Himnusz, Ünnepi köszöntő után a „legjobbaknak” jutalmak átadására került sor. A végzősök átadták az iskola zászlóját az alsóbb évfolyamos társaiknak, majd búcsúzóul felkötötték rá az osztály névsorával teleírt szalagot.
A Szózat elhangzása, valamint az iskola zászlójának elvonulása után köszönthették a vendégek a végzős diákokat.
(Gacsal Judit 2018-05-14)
Body kiállítás
2018. április 12-én egy 17 fős diákcsapattal és két kísérő tanárral keltünk útra, hogy megnézzük a budapesti Body kiállítást a Király utca 2200 négyzetméteres, óriási bemutatótermében. Kicsit izgultunk, hogy kire hogy is fognak hatni a valódi emberi testekből készült preparátumok, de szerencsére olyan érdekes és izgalmas volt minden, hogy meg is feledkeztünk erről a tényről. Szemünk elé tárult, hogy valójában mi rejlik a bőrünk alatt. Orvosi egyetemre járó diákok vezettek végig minket a tárlaton, akik a menet közben felmerülő kérdésekre is készséggel válaszoltak. A csontrendszertől kezdve, az izmok, a keringés, az emésztés, a légzés, a kiválasztás és szaporodás, és a méhen belüli fejlődés is kapott egy-egy külön bemutatótermet, valamint a magyarok orvostudományban betöltött szerepét is színes tablók mutatták be.
A komoly tudományokat egy könnyed plázalátogatással vezettük le, majd fáradtan, de élményekkel teli indultunk haza, azzal a tudattal, hogy a biológia nem is olyan szörnyű tantárgy, ha nemcsak a tankönyvből kell tanulni, hanem interaktív módon, már-már tapintható közelségbe kerül a tananyag!
(Füstösné Petróczki Klára 2018-05-02)
Konyhai kisegítő házi vizsga
2018. április 23-án hétfőn tudásokról adtak számot a konyhai kisegítő tanulók.  A megjelent négy tanuló zellerkrémlevest és tarhonyalevest főzött. Ezúttal az értékelést szakoktatójukon kívül Katona Zoltán és jómagam végeztük. Ízletes levesek készültek, valamint kérdéseinkre is hellyel-közzel helyes válaszokat kaptunk.
Köszönöm tanárnő felkészítését a megmérettetésre!
A továbbiakhoz sok sikert kívánok a tanulóknak és tanárnőnek egyaránt!
(Gacsal Judit 2018-04-26)
Gyakornoki program
Tájékoztatást tartottam 2018. április 16-án a 11. a, 11. b és 13. d végzős osztályoknak  a „Gyakornoki program pályakezdők támogatására” programról.  Az osztályok érdeklődve figyelték az előadást, kérdéseket tettek fel, majd aláírták azt a nyilatkozatot, miszerint meghallgatták előadásomat
(Gacsal Judit 2018-04-19)
Szakács szintvizsga
2018. április 6-a reggelén megkezdődött az utolsó szintvizsga intézményünkben. A 9 fő szakács tanuló szépen helytállt a „konyhában” az izgalmak és váratlan helyzetek ellenére is. Finom ételek és szépen tálalt tányérok kerültek ki kezük alól, mely az eredményekben is megmutatkozott. Rékási Tibor elnökúr a kóstolás mellett számos kérdést tett fel a gyerekeknek, kisebb-nagyobb siker koronázta válaszokkal.
Gratulálok a tanulóknak az eredményeikhez, valamint a felkészítő szakácsoktatónak – Szakács Lászlónénak. Sok sikert kívánok a továbbiakhoz!
(Gacsal Judit 2018-04-17)
Szakmák éjszakája  a „Hámoriban”
2018. április 13-a péntekén került sor a Szakmák éjszakájára, melyhez iskolánk második alkalommal csatlakozott. A kulturális rendezvényeket és a pályaorientációs programjainkat intézményünk igazgatóasszonya és Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. A köszöntők után a Tisza-tavi Alapfokú  Művészeti Iskola hatalmas szívvel, kedvvel és tehetséggel  megáldott növendékei mutatták meg a közönségnek, milyen is a néptánc. A népi vonalat és hagyományokat erősítve kértem meg Végh József – volt kolléga – fafaragót, hogy kiállítással mutatkozzon be nálunk is. Benedek Elek leszármazottja nyugdíjba vonulása után kezdte kibontakoztatni tehetségét. Ezzel bebizonyítva, hogy a kor nem számít, ha még tanulni és fejlődni szeretne az ember.
Színvonalas és sokszínű programmal készültek iskolánk pedagógusai. Számos tanterem és tanműhely várta tárt ajtókkal a látogatókat. A gépész tanműhelyben ki lehetett próbálni a hegesztést, „vasvirágot” készíthettek és forraszthattak az érdeklődők. A kőműves tanműhely logikus gondolkodásra épülő és kreatív szakmába vágó feladatokkal látta el az oda érkezőket. A női szabó szakmacsoport az iskola aulájába felköltözve, három színes feladattal várta a tűt és cérnát ragadókat. Ehhez a szép szakmához kapcsolódóan a Jelmez-Art Kft. mutatkozott be nálunk, akik elmondták, hogy milyen módon alakult meg a cég, kik dolgoznak  benne, milyen feladatokat végeznek és kikkel állnak munkakapcsolatban. A látványos cégbemutatás megragadta a hallgatóságot. A szakács tankonyha fűszerismerettel, slambuccal, sós kifli és pogácsa helyszínen történő elkészítésével várta a vendégeit. A pincérek szalvétahajtogatással, különleges szakmai eszközök bemutatásával és  látványterítékkel készülte.  A hegesztő szimulátort is kipróbálhatták az érdeklődők, mely új szerzeménye intézményünknek. Pedagógia szakmacsoportos diákok és szaktanárok kézműves feladatokat „hoztak” az estére, valamint pszichológiai játékokat próbálhattak ki a vendégek. Az ügyviteles lányok és pedagógusok társasjátékkal, számítógépes játékkal készültek. Az informatika szeretete a játékoknál kezdődik, így retro számítógépes játékokat próbálhattak ki a látogatók. A nem „szakmakipróbálós” programok játékos és kreatív módon igyekeztek megszerettetni a tantárgyakat, mint például a híres magyar emberek felvonultatása, épületek, tájak ismerete, angol nyelvű szókereső, elgondolkodtató matematikai feladatok, sportos ügyeskedések, karaoke – nem csak botfülűeknek, gipszfestés. A kertmoziban virsli és zene várta a betévedőket, közvetlenül az iskola bejárata mellett. A határvadászok toborzást, a Sanitas Corporis Kdt munkatársai egészségügyi vizsgálatokat végeztek.  Az éjszakát kulturális programmal zártuk a Fekete László Zeneiskola növendékeinek és felkészítő tanáraiknak köszönhetően. Harmonikán játszottak a Koszta testvérek, valamint Dr. Szalay Miklósné; Szabó Erzsébet pedig szívhez szóló népdalcsokrot adott elő.
Köszönöm a támogatóknak, hogy színvonalasan és sokrétűen készülhettünk erre a pályaorientációs rendezvényre. Támogatónk: Nemzeti Étterem, Józsa Kft., Maggie Virág- és Ajándékbolt, Ferenczi és Ferenczi Kft., Sólyomvári és Társa Bt., Pelikán papír- írószer-irodatechnika, Polip papírbolt, Tisza Balneum Hotel, a tiszaörsi Márvány ABC, valamint a Földművelésügyi Minisztérium.
Köszönöm minden lelkes kollégámnak és segítő munkatársnak, hogy büszkén tekinthetünk vissza az általunk szervezésre került programjainkra.
Köszönöm a segítséget azon gyerekeknek, akik kivették részüket a szervezésben, lebonyolításban és persze szabadidejük feláldozásával emelték iskolánk jó hírét.
(Gacsal Judit 2018-04-17)
Pelikán Kupa
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megrendezésre került a XIII. Pelikán Kupa 2018. április 14-én.  A versenyre látogatóként érkezve sok szép, látványos, kreatív és sok-sok munkaórát igénylő művet tekinthettem meg Szakács Lászlóné és Katona Zoltán társaságában. Szakács, pincér és cukrász tanulók mérettették meg magukat ezen a verőfényes napon Szolnok városában.
Remélem jövőre versenyzőinket kísérhetjük a megyeszékhelyre eme jeles versenynap alkalmából, ahol neves zsűritagok - világ- és olimpiai bajnok, nemzetközileg elismert szakemberek, mesteremberek - bírálják a tanulók munkáit.
Köszönjük az emlékezetes napot a versenyzőknek és a szervezőknek egyaránt.
(Gacsal Judit 2018-04-17)
Köszönet az adományért
A 12. a osztály adományt gyűjtött, melyet átadott a Vöröskereszt részére, hogy családokat tudjon segíteni. A két családnak a Vöröskereszt munkatársai adták át a „kisebb segítséget”.
Mindenki nevében írhatom, hogy örömmel segítettünk és reméljük, hogy a későbbiek folyamán is tudunk majd támogatni családokat, beteg gyerekeket.
(Gacsal Judit 2018-04-17)
A Víz Világnapja
Az idei tanévben egy kiállítással és papírcsónakok vízre eresztésével ünnepeltük a jubileumi, 25. Víz Világnapját. A 12.D és 12.E osztály számos tanulója gondolta át, mit is jelent számunkra ez az éltető folyadék, és készített róla posztereket, képeket, melyet az iskola diákjai és dolgozói is megtekinthettek. Érdekes tényeket tudhattunk meg a Tiszáról, a Tisza-tóról, a 2000-es ciánszennyezésről, az ásványvizekről, a víz szerepéről az emberi szervezetben, valamint sok színes ábrán tanulmányozhattuk, melyik nyelvben hogyan is írják a VÍZ szót.
A tanórák közti szünetekben kipróbálhattuk ügyességünket, hogy emlékszünk-e még, hogyan kell papírcsónakot hajtogatni, majd vízre bocsátottuk a flottát a „tó vizén”. Mindenki nagy igyekezettel dolgozott, hajtogatás közben érdekes és értékes információkat kaphattunk vizeink védelméről. Reméljük, sikerült felhívni a figyelmet, hiszen egyre több szájból hallhattuk: „Nem is hittem volna, ezentúl én is jobban fogok vigyázni a vízre!”
A hét során a biológiaórákon egy rövid tesztlap kitöltésével bizonyíthatták a tanulók, hogy mennyire figyelmesen olvasták el a kiállított információkat.
Mindenkinek köszönöm szépen a segítő munkáját!
(Füstösné Petróczki Klára 2018-04-16)
Hegesztő oktatás a virtuális világban.
Intézményünkbe is megérkezett az Apolo WeldTreiner hegesztő szimulátor, amit a Karcagi Szakképzési Centrum a felnőtt oktatáshoz kapcsolódóan vásárolta meg. A berendezés  6,5 millió forint értékű munkaállomással együtt. A beüzemelést a LearnVirtual Europe Kft műszaki igazgatója Benus Ferenc végezte, majd szakszerű használatához, kezeléséhez tartott oktatást kollégáinknak.
A WeldTrainer egy hegesztő szakoktatóknak készült hegesztő szimulátor. Valós idejű mozgásérzékelő rendszert és más csúcstechnológiákat használva teszi lehetővé a felhasználónak, az eszköz használata során hogy belépjen egy hegesztő műhelybe, ahol valós időben gyakorolhatja a hegesztés mozgáskoordinációját virtuálisan, sokkal hatékonyabban, mint ahogy azt a valóságban tenné.
A WeldTrainer egy 100% virtuális valóság szimulációt használó oktatási eszköz, amely segítségével virtuálisan lehet hegeszteni a szakma minden veszélyforrása nélkül és mindemellett a hegesztés során előforduló effektusok megfigyelését, megismerését is lehetővé teszi a felhasználók számára ezért a hegesztőképzésen felül kiválóan alkalmazható a szimulátor technológus és mérnök képzésben egyaránt.
(http://www.apolostudios.com/index.php/en/features)
 A jövőben folyamatos kapcsolatot tartunk a fejlesztőkkel, hogy a legújabb frissítésekkel minél szélesebb körben tudjuk a tanulók oktatását végezni.
(Katona Zoltán 2018-04-12)
Átadták a város elismerő díjait
2018. március 15-én délelőtt a Kossuth-téren gyülekeztek a helyiek, akiket a szeles idő sem tántorított el a méltó megemlékezéstől. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselő-jelöltje mondott ünnepi beszédet. Bár korábban úgy tűnhetett, a magyarság nincs többé, hogy a magyarság fája kiszáradt, de 1848. március 15-én kipattantak az első rügyek. Pillanatok alatt lombba borult az a bizonyos fa és tavasz köszöntött – magyarázta a politikus. Beszédében felhívta a figyelmet az 1848-49-es tiszafüredi eseményekre. Úgy fogalmazott: Tiszafüred is fellépet a világ színpadára. Ezután a ’48-as emlékmű előtt helyezték el az emlékezés virágait, majd az ünnepi alkalom következett.
A Karcagi SzC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája aulájában Dr. Pásztorné Dr. Vass Anikó, a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója mondott ünnepi beszédet, majd átadták a város elismerő díjait. Közel ötven gyermek és pedagógus kapott elismerést kiváló tanulmányi- és sporteredményeiért.
Huszonketten kapták meg a Tiszafüred Város Kiváló Tanulója, tizenkilencen pedig a Tiszafüred Város Kiváló Ifjúsági Sportolója elismerést. Díjazták továbbá az év testnevelő tanárát és edzőjét is. Összesen negyvennyolcan vehettek át valamilyen elismerő címet.
A kitüntetek között a Karcagi SzC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája két tanulója, Szőnyi Imre 9.d és Székely Zoltán 10.c osztályos diák is átvehette a Tiszafüred Város Kiváló Tanulója díjat.
Az ünnepi programot a Fekete László Zeneiskola, a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar, valamint a Szent Imre Katolikus Általános Iskola színvonalas műsora kísérte.
(Törökné Beke Ida 2018-04-15)
Nemzeti ünnepünkre emlékeztünk
2018. március 14-én rendhagyó történelem óra keretében emlékeztünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára. Iskolánk aulájában a 11. d osztály 10 tanulója egy diasor prezentálásával idézte fel a reformkor legfőbb képviselőjének programját, március 15. fordulópontjait és a szabadságharc dicső csatáit. A Himnusz eléneklése után a diákok felváltva sorolták a nemzet nagyjainak tetteit, szavaltak és énekeltek, beszéltek Tiszafüred szerepéről. A meghitt ünneplés a Szózat közös elmondásával zárult. A korábbi hagyományoktól eltérő, különleges és megható történelmi emlékezéshez az iskola tanulói alkalomhoz illően öltöztek, a közös énekléssel és szavalattal pedig hozzájárultak a 11.-es tanulók ünnepi rendezvényének sikeréhez.
(Kunné Veres Mária 2018-04-05)
Rajzpályázatunk
Paládi Petra 9. a osztályos tanuló ceruzarajza érkezett az Álomút című rajzpályázatra. Az egyénileg választható technikából és méretből Petra a szabadkézi rajzolatú A/4-es ceruzarajzot választotta. A szitakötőt ábrázoló munkáját a Hortobágyi Nemzeti Park felhívására készített.
Köszönöm az igényes és szép munkákat!
(Gacsal Judit 2018-04-05)
Gépészek szintvizsgája
2018. március 23-án a hegesztő és az épület- és szerkezetlakatos kilencedikes tanulók tettek szintvizsgát. A 16 fős hegesztő csoportot Bráda János és Szabó Imre szakoktató irányította. Turi Géza tanár úr pedig a 3 fős lakatos gyerekekkel foglalkozott. A tanulóknak és oktatóknak gratulálok a szintvizsga eredményekhez.
(Gacsal Judit 2018-04-05)
Részt vettünk a Tisza-tavi Napokon
2018. március 24-én kiállított intézményünk a debütáló Tisza-tavi Napok záró napján. A Benedek Gábor Városi Sportcsarnok és Szabadidőközpont biztosított helyszínt számos mezőgazdasági és élelmiszeripari egyetem és középiskola számára. Ezen felül a „Hámori” is reklámozhatta magát, és elkövetkezendő rendezvényét a Szakmák éjszakáját, melyben nagy segítségünkre voltak Tóth Edit és Kálmán Adrien 11. d osztályos pedagógia szakmacsoportos tanulóink. Kiállításunkat színesebbé tette az épület- és szerkezetlakatosok által készített vitrinasztal (10. c osztály, Turi Géza szakoktató) és benne látható női szabó és hegesztő munkák, valamint a szakács tanuló kéznyomát viselő túrós sós rúd (Balogh Henrietta, Szakács Lászlóné szakoktató). Köszönöm az előkészületeket és a megfeszített munkatempóban készülő termékeket a kollégáknak. A sportcsarnok díszesen és kreatívan berendezett terepe elegánsan a vízi színek és élőlények világát tükrözte.
Köszönjük, hogy részesei lehettünk és együtt ébreszthettük fel a Tisza-tavat!
(Gacsal Judit 2018-04-05)
Adomány a 12. A-tól
Osztályfőnöki óra keretében megismerkedtek a tanulók a Vörös Kereszt  történetével, feladataival, tevékenységéve, kiemelten a véradás előnyeivel, propagálásával. A civil szervezetet Koczka Józsefné és Koczka Csaba képviselte és adott elő a diákoknak.
A 12. A 11 fős segítőkész kis csapata januárban adomány gyűjtésébe fogott rászorulóknak. A „kis csomagot” az óra végén adtuk át a szervezetnek. Jövőre szeretnénk kibővíteni az intézmény minden tanulójára és dolgozójára a segítés ezen módját.
Köszönjük az előadást!
(Gacsal Judit 2018-04-05)
Pincér szintvizsga
2018. március 9-én hét tanulóval, Urbán Lajosné elnök asszonnyal és megannyi szakács szakmás diákkal lezajlott a 9. a osztály pincér tanulóinak szintvizsgája. A vizsgarészek – eszközismeret, fogalomismeret, két főre alapteríték elhelyezése az asztalon, majd élőmunka – pörgősen zajlottak egymás után. Az izgulás és kis riadalmak ellenére a diákok nagyon szépen teljesítettek. Szakmai gyakorlati felkészültségüket bizonyította a vizsganap minden egyes eseménye.
Köszönöm Szakács Lászlóné szakoktató vezényletét a szakács tanteremben és közreműködését a szintvizsga élőmunkás részén. Köszönöm az intézmény megannyi dolgozójának, hogy vendégekké avanzsáltak egy kis időre.
Köszönöm Varga Edit szakoktató áldozatos és precíz munkáját. Gratulálok a tanulók felkészítéséhez és persze a leendő pincéreknek az elért eredményeikhez.
(Gacsal Judit 2018-03-13)
A jövő szakképzése – a szakképzés jövője II.
A Karcagi Szakképzési Centrum második alkalommal megrendezett konferenciájára idén március 2-án került sor, ahol számos neves előadót hallgathattunk meg a szakma presztízsének visszaállításáról, a gazdasági helyzetről, pályaorientációról, fejlesztésekről, a szakgimnáziumi képzés változásairól, a centrumok és kamarák kapcsolatáról, felnőttképzési tapasztalatokról. Az első blokkban a nyitóbeszédek után – Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Pardi Sándor KSzC főigazgató – meghallgattuk Katona Miklós főosztályvezetőt (NGM Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság), aki számos pályázati lehetőséget sorolt fel az iskoláknak, vállalkozásoknak és centrumoknak. Sonyák Béláné (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezető) a Kamarák és Centrumok kapcsolatáról az újonnan bevezetésre kerülő TESZ=tanuló-előszerződésről beszélt. Őt követte Czinegéné Bődi Szilvia (karcagi Kátai Gábor Kórház ápolási igazgató), aki az egészségügyi képzés lehetőségeiről tartott előadást.
A második részt Molnár Attila (NSZFH főigazgató) nyitotta meg a szakképzést érintő változásokkal. Ez után Szabó István (igazgató, KSzC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma) a centrumok létrejötte utáni tagintézményi helyzeteket vázolta, valamint a kialakult kapcsolatrendszerről beszélt. Képzőhely szemszögéből adott elő Szatmári János (igazgató, Euro Kft.). Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tanulók szakképzés felé tereléséről beszélt és a második szakképesítés megszerzését szorgalmazta, majd lelkes és buzdító előadást tartott Magyar Zita (szakmai főigazgató-helyettes, NSZFH), aki eligazította a közönséget az ágazati képzésben bekövetkező változásokról. Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke rövid beszédében inkább a pedagógusokhoz szólva, kitartást és jó munkát kívánt a felnövekvő nemzedékhez. A Mezőtúron bekövetkezett változásokról, fejlesztésekről Herczeg Zsolt (polgármester, Mezőtúr) adott elő. Végül Pardi Sándor főigazgató zárta a rendezvényt gondolataival. Az előadások sorát Ernesztén Csatári Ida konferálása vezette fel. 
Intézményünk szakmai kiállítással és a Centrum által kihirdetett Szeretem a szakmámat! pályamunkával készült. A kiállításon segített Balogh Henrietta szakács tanulónk. A hostess munkában, a nívós vendégek fogadásában 2 pincér tanulónk - Kerekes Bernadett és Köteles Viktória segítette a Centrum munkáját. Köszönöm a szakoktatók kiállításra szánt munkáinak előkészítését és Szakács Lászlóné szakoktató lelkes sütkérezését végzős diákjainkkal: Balogh Henrietta, Borsos József.
A pályázati munkát, vagyis a ppt-t és a szöveget Németh József ügyvitel szakmacsoportos tanulónk alkotta. Az angol nyelvű szöveget Szaniszló Benjámin informatika ágazatis diákunk fordította. A pályamunka az első fordulóban 3. helyezett lett, majd az első előadást követően 1. helyezést ért el. 1-2 módosítással és sok-sok egyeztetéssel végül a konferencia első felének zárásaként nézhette meg a nagyérdemű közönség a nem hétköznapi – humorral és sok apró geggel teli előadásukat. Az ppt megfelelő kezeléséért Szalay Marcell Zsolt pedagógia ágazatban tanuló diákunk közreműködött. Köszönöm nekik a sok-sok órás próbákat, az utolsó busszal való hazamenetelt vidékre és a kitartásukat. Köszönöm Kovácsné Kiss Marianna és Katona Zoltánné ellenőrző és segítő munkáját. Külön köszönöm Ernesztné Csatári Ida tanügyigazgatási és pályázati referens meglátásait, gyors reagálásait. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy előadásukat végighallgatta Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kovács Szilvia Karcag város alpolgármestere, a Centrum vezetősége, a tagintézmények vezetői. Remélem, számos alakalom adódik még diákjaink életében, hogy munkájukkal és kitartásukkal elismerést szerezzenek maguknak.
(Gacsal Judit 2018-03-05)
Arany 200 busz Tiszafüreden
2018. március 1-jén iskolánk 25 fős csapata látogathatta meg a Tiszafüredre érkező Arany buszt, a Petőfi Irodalmi Múzeum 2017 májusában nyílt,  a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítását. A buszon az „Önarckép álarcokban” című tárlat iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változatát csodálhattuk meg.
Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatta be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A különös élményeket nyújtó manuális játékok és a digitális eszközök segítségével, a szórakozás mellett közelebb kerülhettünk Arany János művészetéhez, hőseinek világához.
Az érdeklődő diákokat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtettek, de segítették a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is.
A nem mindennapi lehetőségből, a létszám és időkorlát miatt intézményünk 2 osztályának, (a 11.d és a 13.a osztály) képviselői  részesülhettek, melyet ezúton is megköszönünk a szervezőknek.
(Katona Zoltánné 2018-03-05)
Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja - Február 25.
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. Ennek értelmében a középfokú oktatási intézményekben minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját.
Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.
A politikus letartóztatása és fogva tartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek.
A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.
Iskolánkban hagyományosan minden esztendőben megemlékezünk a kommunizmus áldozatairól egy kiállítással és rendhagyó történelem óra keretében.
A rendhagyó történelem órán M. Kiss Sándor professzor úr – a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese tartott előadást az érettségire készülő diákjaink részére.
(Végh Ágnes 2018-03-05)
Női szabó és kőműves szintvizsga
2018. február 20-án kezdetét vette a kilencedik évfolyam szakközépiskolai tanulóinak szintvizsgája. Ezen a napon két szakmában – női szabó és kőműves – mutatták meg diákjaink, hogy mennyit tanultak a bő félév alatt, mennyire precízen és odafigyelve követik az utasításokat. 
Köszönöm Szabó Károly Elnök Úr munkáját, támogató szavait a gyerekek felé!
Minden tanulónak gratulálok az elért eredményéhez, a szakoktatóknak (Végh Ágnes, Nagy Zsolt) pedig  a tanulókkal végzett munkájához!
(Gacsal Judit 2018-2-22)
Szakmák éjszakája!
Kortól függetlenül mindenkit szeretettel várunk 2018. április 13-án 18:00-22:00 között egy kis szórakozásra, ismerkedésre!
(Gacsal Judit 2018-02-14)
Kulturális vetélkedő
2018.01.24-én került megrendezésre az iskolánkban már évek óta hagyománnyá vált Kulturális vetélkedő. A versenyen 15 csapat képviselte az osztályokat. Diákjaink változatos feladatokban mérhették össze tudásukat.
Az első feladatban a magyar kultúra nagy alakjait kellett felismerniük, a másodikban híres helyeket, épületeket. A történelem és a festészet kapcsolatából született a harmadik fejtörő. Ezután filmes kérdéseken törhették fejüket a Tanú című film egyik kultikus részletéhez kapcsolódóan.
Az utolsó előtti részben az angoltudásukról tehettek bizonyságot diákjaink egy játékos feladatlap segítségével, a vetélkedőt pedig egy pszichológiai teszt zárta, melynek utolsó feladatában a kreativitás is szerepet kapott, hiszen a megadott érzelmekhez kellett a csapatoknak „emoji-kat” alkotniuk.
A zsűri hihetetlen tempóban javította ki a sok feladatlapot és értékelte a versenyző csapatok munkáját. A végeredmény is kialakult a jó hangulatban eltelt 1,5 óra végére:
I. helyezett: 9.d egyik csapata
II. helyezett: 13.d lányok
III. helyezett: 12.d fiúk
Ezúton is szeretnék a résztvevő csapatoknak gratulálni, hiszen mindenki nagyszerű teljesítményt nyújtott. Köszönöm a kollégáimnak a feladatok összeállításában, a zsűrizésben és a vetélkedő lebonyolításában nyújtott segítségét.
Jövőre újra szeretettel várunk mindenkit a Hámori Kulturális vetélkedőjén!
(Kovácsné Kiss Mariann 2018-02-07)
Kirándulás az „AGROmashEXPO és AgrárgépShow-ra
2018. január 26-án iskolánk néhány fős csapata tanulmányi jellegű kiránduláson vett részt. Autóbusszal érkeztünk Budapestre, a Hungexpo területén 36. alkalommal megrendezett AGROmashEXPO és AgrárgépShow-ra. A rendezvény nemcsak Magyarország, hanem a közép-európai régió meghatározó mezőgazdasági rendezvénye, ahol 40 000 négyzetméteren 350 kiállítója mutatta be termékeit és szolgáltatásait. A kiállítók és a látogatók számának emelkedése miatt idén egy csaknem 3000 négyzetméteres sátorral is bővült a fedett kiállítói terület. Nagy siker volt a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége tagjainak csaknem 2500 négyzetmétert elfoglaló, közös bemutatója.
Az agráripari kiállítást Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter nyitotta meg, beszédében elmondta, a mezőgazdaság   korszakváltás előtt áll, mivel a digitalizálás rendkívüli módon terjed ebben az ágazatban is.
A diákjaink sok-sok látványos program részesei lehettek, olyan gépekbe ülhettek be,  melyeket eddig legfeljebb csak a tv-ben, vagy az mezőgazdasági magazinok oldalain láthattak. A négynapos kiállítás 46500 látogatót vonzott, melyet intézményünk piciny csapata is erősített. Kísérő tanárok: Bodnár György, Sinka Ferenc.
A programot szervező és kísérő tanár:  Katona Zoltán.
(Katona Zoltán 2018-02-02)
Mert adni jó!
2017. december 20-án a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a tiszafüredi Caritas szervezet és a Karcagi SZC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája nevelőtestülete nevében az intézmény igazgatójaként tartós élelmiszer csomagot adtam át 3 hátrányos helyzetű diáknak. A karácsonyi ünnepre való hangolódásként a tanulókat Aranyosi Ervin versrészletével köszöntöttem.

„Az ajándék legyen a szeretet jele,
úgy kell csomagolni, a szív férjen bele.
Tanuljunk meg szívből, szeretettel adni,
és ha nekünk adnak, tudjunk elfogadni.”

Kellemes Karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek!
(Törökné Beke Ida 2017-12-21)
Kőműves tanulók munkái a tanműhelyben
A tanulók napjai a műhelyben egyszerűen, de jó hangulatban telnek. A munka jórészt a téglakötés módszereinek gyakorlásából áll. Kis dolognak tűnhet ez, mégis rendkívül fontos, hiszen nincsen ház tégla nélkül, és ez az egyszerűbb téglakötési mód megfelelő alapot biztosít a később bonyolultabb téglakötési módszerek elsajátításához.
Fontosnak tartom, hogy a diákokban erősítsem a magabiztosságot, hiszen ez nélkülözhetetlen ebben a szakmában, valamint azt is, hogy megtanítsam őket arra, hogy a munkát tisztességgel végezzék el.
Az órákat- hogy ne legyenek annyira monotonok- egy kis boltívkészítéssel is feldobom.
Úgy gondolom a diákok mostanra – megfelelő irányítás mellett – egészen ügyes munkákat képesek elkészíteni. Büszke vagyok rájuk.
(Nagy Zsolt 2017-12-12)
Menyhárt Márk, nyelvvizsga
Menyhárt Márk 10. D osztályos tanuló sikeres középfokú szóbeli nyelvvizsgát tett angol nyelvből. Márk már az előző tanévben kitűnt társai közül angoltudásával. Akkori tanára, Csirke Erzsébet tanárnő segítségével, valamint szorgalmas otthoni munkával készült a megmérettetésre, melyre október hatodikán került sor. A bizottság előtt társalgási, képleírási és szituációs feladatot kellett megoldania, valamint magnóhallgatási kérdésekre is kellett válaszolnia. Izgatott várakozással eltöltött hetek után az őszi szünetben került fel a nyelvvizsgaközpont honlapjára a jó hír: sikeres nyelvvizsga! Márk azóta sem pihen, ebben a tanévben is meggyőző teljesítményt nyújt angol nyelvből, a tanév során még csak ötösöket szerzett. Jelenleg az írásbeli vizsgára készül, melynek a második félévben tervez nekifutni. Gratulálunk a szép sikerhez, és hasonlóan eredményes írásbeli vizsgát kívánunk neki!
(Füstösné Petróczki Klára 2017-12-08  )
Bronzosan ragyogó Illéssy Gasztrokupa díj
5 „Hámoris” tanuló mérettette meg magát 2017. december 2-án Kisújszálláson az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola által szervezett Gasztrokupán. A vendéglátás terültét átfogó versenyen eladók, cukrászok, pincérek és szakácsok több kategóriában indulva mutatták meg tudásukat a 2 és 3 fős szakmai zsűrinek. Több mint 100 fiú és lány jelentkezett a meghirdetett kupára.
Kerekes Bernadett és Köteles Viktória 11. a osztályos pincér tanulóink voltak azok, akik csapatban mérték össze tudásukat a többiekkel több fordulón keresztül, hiszen tesztet töltöttek, menükártyát szerkesztettek, húsvéti ünnepre készülve asztalt terítettek 4 fő részére és előadtak, valamint válaszoltak a szakmai zsűri kérdéseire. Egy pincér számára fontos a megjelenés, a viselkedés (nem csak a zsűritagok előtt) és persze a szakmai munkásság és beszédkészség, mely a verseny részét képezte, s mely bronzosan csillogó érmet jelentett számukra.
Szakács tanulóink Gasztro ki mit tud? kategóriában versenyeztek egyéni megmérettetés keretében 29 „szakácspalánta” társaságában. Balogh Henrietta Gombás csirkemell csíkokat készített bacon kosárkában, gombamártással, párolt rizzsel és burgonyapürével. Horváth Laura Gesztenyével és aszalt szilvával töltött bacon köntösbe bugyolált csirkemellet készített aszalt szilvamártással, hercegnőburgonyával és párolt rizzsel. Borsos József Mozzerellával töltött csirkemellet sütött baconbe tekerve parajmártással, hasábburgonyával és parajjal töltött puliszkával. A versenykiírásban szerepelnek a választható alapanyagok, mely mellé pluszban csak 1 vihető a versenyre. Diplomával jutalmazták 3 szakács tanulónkat és minden regisztrált diák ajándékot kapott az Illéssytől.
Köszönöm a szakoktatóknak, Varga Editnek és Szakács Lászlónénak a tanulók felkészítését a megmérettetésre!
Köszönöm Hidvégi Bence „ex-Hámoris” tanuló segítségét a nap eseményeihez és nem utolsó sorban köszönöm Tiszafüred város önkormányzatának támogatását a helyszínre juttatásunkban.
Remélem a következő tanévben is sikeresen versengünk, több mint 100 tanuló között.
(Gacsal Judit 2017-12-03)
Szalagavató 2017
Már a főpróba is nagyon jól sikerült.
De másnap volt a nagy nap, az igazi móka több száz ember előtt.
Helyileg Tiszafüreden voltunk a Benedek Gábor sportcsarnokban. A bevonulás előtt még nagy volt a nyüzsgés a fiatalokban. Az izgalom a diákokban a tetőfokára hágott. Amikor bevonultunk a sportcsarnokba, és láttuk, hogy a csarnok teltházig van, a szívünket elöntötte az izgalom és a boldogság. A szalagtűzés tanulóról tanulóra, osztályról osztályra ment.
Amikor feltűzték a szalagot egyesével minden nebuló szívéhez, akkor az addigi feszültség eltűnt. Ahogy vége lett a tűzésnek, attól a ponttól 20 percünk volt a táncruhába ugrani. Az izgalom újra elő jött mindenkiben. Amikor megszólalt a zene, onnantól  nem volt vissza út. Abban a pillanatban, amikor kivonultunk, mindenki a táncra koncentrált. Amint végeztünk a tánccal és megkaptuk az az óriási tapsvihart, akkor tudtuk, hogy a több hónapos kitartás meghozta gyümölcsét.
Végszóban köszönjük a tanároknak a kitartó munkáját, és a sportcsarnok vezetőségének, hogy megkaptuk erre a csodás estére a sportcsarnokot.
(Kis Tibor 12. osztályos tanuló 2017-11-30)
Premier előtti délután
A szalagavató előtti nap sem sokkal könnyebb a táncos lábú tanulóink számára, hiszen délután nyílt főpróba keretén belül mutatják meg legjobb tudásukat bécsi keringő koreográfiákból. A sürgés-forgás a frakk és a fehér báli ruha felvételével kezdődik, ami valljuk be a lányoknak elég nagy macera… fűző, abroncs, magas sarkú és egyéb alkalmatosságok zavarják meg őket, tehát elkel a segítség. A nem megszokott ruha viseléséhez való alkalmazkodás időbe telik, de mindent megér és felülmúl. A tantermekből avanzsált öltözők szűknek bizonyulnak, a padok zavaróak, a remegő kezek és lábak pedig megindulnak a sportcsarnok felé, megmutatni, milyen lépéseket jegyeztek meg az elmúlt hónapokban.
A csarnok ajtóban sustorgás és ruha illesztgetés veszi kezdetét, majd felcsendül a zene és elkezdődik a jól begyakorolt lépéssor, a kezek remegése elmúlik és helyettük a gyomorban érződő görcs és megfelelni akarás veszi át helyét. Persze megmutatják a végzős tanulók és párjaik, hogy megy ez….második alkalommal már kicsit több a mosoly, habár még jelezni kell. A közönség lelkesen tapsol, a megjelent pedagógusok pedig büszkén figyelik diákjaikat.
(Gacsal Judit 2017-11-27)
Hámori napok
2017. november 22-én Hámori nap került megrendezésre Frischné Nagy Katalin tanárnő szervezésében. A sok-sok segítő pedagógus és 13. d osztályos diák állomásokon várta az osztályokat 8 színes és érdekes feladattal. A 12. a osztály maroknyi kis csapata – 6 fő – menetlevéllel felszerelve indult az első állomásra, ahol 21 különböző nyelven hallhattuk, láthattuk  és párosíthattuk a szeretlek szót, majd a második állomásra sétáltunk, ahol három feladat várt minket: zöldségfelismerés, puzzle – Szent-Györgyi Albert képével – és Nemzeti parkok párosítása térképpel. Harmadik állomáson floorball és zsámolypárosítás várt minket, ahol 8 percünk volt a feladat végrehajtására. Mint láthattuk a gyorsaság a precizitás rovására megy, de az aktivitás és lelkes hozzáállás mindenkire átragadt. Az első forduló utolsó állomása a hungarikumok köré épülő összetett feladatsor volt, ahol a vaktérképen végzett tevékenység néha megmosolyogtatott engem….
A rövid szünet után újabb 4 feladat megoldása vette kezdetét. A fűszerismeretben csak egyet tévesztett a brigád, pedig egy páran úgy indultunk neki, hogy egyformának tűntek. A történelmi arcképcsarnoknál feladatlap és ahhoz kapcsolódó képek vártak minket a falra vetítve. Ezek után ismét a csarnok várt ránk kosárlabdájával és 8 perces dobóidővel. Itt megmutattuk, hogy ehhez nem értünk annyira….de majd jövőre. Utoljára Vers-puzzle akadály „átugrása” került utunkba, ahol 1-1 csíkhalmazból 3 verset kellett megfelelően kirakni. Itt plusz pontot lehetett kapni valamelyik vers egészének elmondásáért, mely kisebb segítséggel, de sikerült. Úgy éreztük, a termekben jól, a csarnokban kevésbé jól teljesítettünk, mely a végeredményen meg is látszott, így a 15 osztályból a hetedikek lettünk.
Az eredményhirdetés a csarnok tágas terében zajlott, ahol Frischné Nagy Katalin és Gacsalné Terjék Mária tanárnők mondták el a végeredményeket és osztották ki a díjakat. Harmadik helyen a 11. d osztály, második helyen a 10. c osztály, míg első helyen a 12. e osztály magas pontszámmal kerekedett felül ezen a napon.
A nap teremdíszítéssel és röplabdázással folytatódott. Köszönöm Füstösné Petróczki Klára segítségét a tanteremben, amíg a tanári csapattal küzdöttem a tanulói csapatok ellen a „kék keretes pályán”.
Gratulálok mindenkinek, köszönöm a szervezést és a kreatív feladatokat a pedagógusoknak!
Remélem jövőre is ugyanilyen jól fogom magam érezni az osztályommal és elhozzuk a fődíjat – a narancsos csoki tortát.
(Gacsal Judit 2017-11-27)
Búcsúztak, búcsúztattunk
2017. november 21-e délutánján négy kolléga búcsúzott el intézményünk minden dolgozójától megható pillanatok közepette. Varga Andrásné, Veresné Borsi Mária, Nagy Lajos és Vincze István nyugdíjba vonulásuk alkalmából látták vendégül a dolgozókat, kollégákat és barátokat. Nagy Lajos mindenki nevében búcsúzott, majd pár mondattal, 1-1 szép emlékkel mind búcsút vettek az iskolától, a munkától és persze tőlünk. Az idő múlását, megállítását szimbolizáló kis ajándékkal engedtük el őket a munkás nyugdíjas évekbe.
További kellemes időtöltést és jó pihenést kívánunk nektek!
(Gacsal Judit 2017-11-21)
Látogatottsági rekord
2017. november 20-án számos ünnepséggel tarkított pályaorientációs napot tartott intézményünk. A sok-sok színes programra meghívottak szép számmal jelentek meg ezen a jeles napon.
A programunk az intézmény névadójáról való megemlékezéssel kezdődött. A megjelent „Hámoris” tanulók a kupola alatti téren hallgatták meg igazgatóasszony ünnepi beszédét és kísérték figyelemmel Hámori András domborművének megkoszorúzását. Büszkén figyeltük végig a jelenetet, hiszen ő volt az a férfi, vezető, igazgató, aki sokat tett Tiszafüreden a szakképzés fejlődéséért és persze az is örömmel tölt el bennünket és diákjainkat, hogy volt kollégánk – Végh József –faragta emlékműről van szó.
Pályaorientációs programunk 9 órakor vette kezdetét, melyet egybekötöttünk az aula ünnepélyes átadásával. Törökné Beke Ida igazgatóasszony köszöntője után a Fekete László Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola növendéke és pedagógusa, vagyis harsona és zongora dallamai feszültek egymásnak Tasi Zoltánés Zbiskó Ágnes tanárnő előadásában. A kellemes zenei előadás után Pardi Sándor, a Karcagi Szakképzési Centrum Főigazgatója mondott ünnepi beszédet az aula átadása alkalmából. Az avató szalag átvágása Törökné Beke Ida, Pardi Sándor és Virág Tibor, Tiszafüred város alpolgármestere tisztje volt. Ezt az ünnepi részt újra lágy dallamok zárták zongora és tuba együttesével, Lengyel Márk előadásában Zbiskó Ágnes tanárnő kíséretével. A program a nyolcadikosok köszöntésével folytatódott és Nyikos Istvána Julius K-9 Sport Kft. előadója folytatta a női szabó szakma népszerűsítésével.
Nagyon fontos volt számunkra, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívott vendégei is színesítsék programunkat előadásukkal, melyet Bede Gábor pályaorientációs tanácsadó tartott, s melyben két munkatársa volt segítségére: Szőllősi Katalin és Magyari Zoltán. Köszönöm, hogy jelenlétükkel és előadásukkal emelték rendezvényünk színvonalát.
10 órára az előadássorozat és az ünnepség a végére ért és ezzel kezdetét vette a 14 óráig tartó tanműhely és tanterem látogatás, feladatok megoldása, szórakozás és barangolás az iskola labirintusaiban. A regisztráció során – Karsa Viktória és Varga Viktória 13. d –  menetlevelet, brosurát és szakmakínáló táblázatotosztottak az érdeklődőknek. A paravánokra kirakott nyilak pedig segítettek a tájékozódásban, habár néha így is elkelt a segítség 1-1 terem vagy tanműhely megkeresésében. 2 tanteremben több termékkel mutatkozott be minden szakközépiskolai szakmánk. A SanitasCorporisKft.-ből Kara Hedvig, Takács Andrea ésTusznéBerczi BoglárkaEgészségpontot hozott létre, ahol egészségügyi tesztet, vérnyomásmérést, látásvizsgálatot és testzsír mérést is tartottak persze szakszerű tanácsadás mellett.
Ügyes kezek műhelyünk kézműves jelleggel tartott foglalkozást Németh Piroska vezetésével, ahol teknősbékát készítettek papírtányérból és télapódíszt színes papírokból. Hasonló játékos feladatok várták szinte szemközt a diákokat a Játékfarm kis oázisa fejlesztő játékaival Lipóczi Tamásné és kísérője szervezésében, bemutatásában. (Zárójelben jegyzem meg, a nap végén a tanárok is nagyon jót játszottak a sok-sok érdekes játékkal.) Köszönöm Katona Zoltánné igazgatóhelyettes asszonynak, hogy segített összehozni ezt a „játékos találkozót”, Gyenge Ágnes és Frischné Nagy Katalinnak a részvételt és tanulók ösztönzését.
A közlekedésgépészek Autós kvízzel és szókeresővel készültek a napra, melyen autómárkákat kellett felismeri a kevésbé ismert márkák megjelenésével Katona Zoltán és Bodnár György közreműködésével.
Lassan gyorsírás vette kezdetét. A terem elé kitett hirdetőoszlopon gépírással és gyorsírással is olvashattuk költőink néhány sorát. A magyarázatot köszönöm Mihály Ágnes tanárnőnek. Szemközt Matek kuckó várta színes, játékos és szórakoztató feladatokkal látogatóit Mihályné Szekeres Edit tanárnő irányításával.
A informatika tantermek közül kettőben is szeretettel várták a nyolcadikos tanulókat. Az egyikben Gulyás Edina tanárnő számlát állított ki, valamint Gazdálkodj okosan „társasba” fogta a tanulókat. Vajon ki a jobb „gazda”? A másik teremben Takács Viktor tanár úr várta régi idők számítógépes játékaival a diákokat.
Három tanterembe bemutató órákat szerveztünk: Gépészeti kötések Kocsis Gábor tanár úrral, Aktív angol Gönczi Mária tanárnővel és Önismereti gyakorlatok, melyet Kunné Veres Mária tanárnő osztálya – 11. d – pedagógia ágazatos tanulói tartottak osztályfőnökük vezetésével.
A tantermek sorát a 25-ös zárja, ahol a végzős osztályaink tanulói 2 előadást hallgattak végig 9 órától az Eszterházy Károly Egyetem Hök-ös diákja előadásában, valamint a szolnoki Toborzó iroda tájékoztatóját.  Köszönöm az előadók részvételét. Remélem sikeres lesz bemutatkozásuk intézményünkben.
Tanműhelyinkben is számos program várta a tanulókat: a női szabók divatrajzot és kitűzőt készítettek a műhely bemutatása után Dögeiné Kun Éva és Végh Ágnes szakoktatók vezetésével. A festő és kőműves helyszínen sablonfestés és ügyességi játékok várták a lelkes tanulókat Nagy Zsolt szervezésében. Asztalos tanműhelyünk berendezéseit Bráda János szakoktató irányításával ismerhették meg a diákok. A lakatos műhelyben rózsát hajtogattak lemezből és kulcstartót készítettek Sinka Ferenc és Turi Géza szakoktatókkal. Élő munkával mutatkozott be hegesztő tanműhelyünk is Szabó Imre szakoktató magyarázata mellett. Az iskola hátsó udvarán található tanműhelyinkben is lázas munka folyt, hiszen tankonyhánkon kifli sütés, míg pincér szaktantermünkben fűszerismeret, szalvétahajtogatás, különleges eszközök ismerete, szakmai feladatlap és szókereső várta az oda látogatókat Szakács Lászlóné, Varga Edit és Csabai Mária közreműködésével.
A napot rekorddal zártuk, hiszen több, mint 100 látogatónk volt a nap folyamán és voltak, akik regisztráció nélkül járták be iskolánk programokkal teli helyszíneit.
Köszönöm a lelkes és színvonalas felkészülést minden kollégának, a szervezésben való segítséget Oláhné Rédei Emesének, a vendégek fogadását Katona Zoltán igazgatóhelyettes úrnak, Farkas Marianna, Kovácsné Kiss Marianna, Gacsalné Tejék Mária, Tóth Bernadett, Frischné Nagy Katalin és Füstösné Petróczki Klára tanárnőknek. Köszönöm a folyamatos fénymásolást és hajtogatást Nagy Imrénének.
Örök hála a „Hámoris” segítő tanulóknak az egész napi fáradozásaikért és előkészítő munkájukért.
 (Gacsal Judit 2017-11-24)
Vár a „Hámori” – Utolsó előadás két felvonásban
2017. november 13-ára meghívást kaptunk két kunmadarasi általános iskolától, hogy a végzős évfolyamaik számára tartsunk pályaválasztási előadást. A Kunmadarasi Református Általános Iskola és Óvodában 9 órai kezdettel kivetítési lehetőséggel biztattuk a tanulókat, hogy jelentkezésüket átgondoltan hozzák meg és látogassanak el intézményünkbe a pályaorientációs napunkra 2017. november 20-án, ahol sok színes program várja őket. Ugyanilyen lendülettel és lelkesedéssel 10 órától a Kunmadarasi Általános Iskola könyvtárszobájában adhattam elő a két végzős osztálynak, ahol az előadás végén az osztályfőnökök tettek fel kérdéseket. Kérdésünkre, hogy ki várható közülük a pályaválasztási napra sok kéz a magasba lendült.
Mindenkit szeretettel várunk tehát 2017. november 20-án!
(Gacsal Judit 2017-11-15)
Vár a „Hámori” – harmadik felvonás
2017. november 09-én 17 órai kezdettel a Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola meghívásának eleget téve, több mint 10 középiskola képviselete között, intézményünk is bemutathatta a 2018-2019-es tanévre tervezett képzési kínálatát. A pályaválasztási szülői értekezleten 7. és 8. osztályos tanulók és érdeklődő szüleik tiszteltek meg bennünket figyelmükkel, kitartásukkal. Bemutatkozó kisfilmünkkel és prezentációnkkal igyekeztünk felkelteni az érdeklődést.
Az indítani kívánt képzésekről szóló, tájékoztató szórólapokat, Bana Józsefné igazgatónő segítségével a tanulók rendelkezésére bocsátottuk.
Iskolánk népszerűsítését ezen alkalommal, Katona Zoltánné és Katona Zoltán igazgatóhelyettesek vállalták.
Köszönjük a Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola vezetőinek, hogy meghívásukkal, szíves vendéglátásukkal megtisztelték intézményünket.
Reméljük, hogy diákjaink között a 2018-2019-es tanévben is köszönthetünk tiszacsegei tanulókat!
(Katona Zoltánné 2017-11-15)
Pályaválasztási kiállítás Karcag, Városi Sportcsarnok, november 10.
Ismét szakmai kiállításon vettünk részt, ez alkalommal Karcagon.
A résztvevő iskolák itt is „szakmaszigeteken” mutatkozhattak be. A kiállítók törekedtek a látogatók minden érzékszervére hatni és szemléletesen bemutatni oktatott szakmáikat.  A résztvevőknek lehetőségük volt arra is, hogy kipróbáljanak egy-egy munkafogást, készítsenek apró készterméket, kóstolhassanak finom falatokat.
Iskolánk is igyekezett minden nálunk tanított szakmát bemutatni. Fotókkal, késztermékekkel, prospektusokkal raktuk tele paravánjaikat, asztalainkat, kisfilmet vetítettünk az arra járóknak. Szakácsaink (Balogh Henrietta 11.a, Somodi Kinga 10.a) lilahagymás, sonkás, kukoricás, sajtos háromszöget sütöttek, ami nagyon ízlett mindenkinek (voltak visszajáró vendégeink is). Ügyviteles tanulónk (Sóskuti Vivien 13.d ) gépírást mutatott be, pincér tanulónk (Kerekes Bernadett 11.a) a szépen megterített asztal mellett szalvétahajtogatásra hívta a pályaválasztás előtt állókat, női szabó tanulónk pedig (Horváth Nikolett 9.c ) tűpárna készítésére tanította a nézelődőket.
Kiállításunkat alaposan előkészítette Gacsal Judit gyakorlati oktatás vezetőnk, a lebonyolításban részt vett Katona Zoltán műszaki igazgató, Szakács Lászlóné és Varga Edit szakoktatók.
(Varga Edit 2017-11-13)
PénzSztár
Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Országos Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenye
Október 12.-én elkezdődött a PénzSztár országos pénzügyi és gazdálkodási verseny.
Ez a verseny a pénzügyi kultúra fejlesztésére épül, amely átfogja a gazdaság és a pénzvilág minden fontosabb szegmensét. A közel 5000 középiskolás diák között,  iskolánk 12.d osztályos, ügyvitel szakmacsoportos tanulói  is részt vettek a versenyen, szép eredménnyel.
A csapat tagjai voltak: Barna Barbara, Jakab Jázmin, Ferenczi Petra és Petruska Krisztina. A csoportot a verseny fordulói alatt Gulyás Edina Mária tanárnő segítette.
A résztvevőknek mindkét fordulón 80 perc alatt, 80 kérdésre kellett válaszolniuk. A lányok az első és a második forduló alkalmával is 70%-os eredményt értek el.
Az eredményükhöz ezúton is gratulálunk.
Köszönjük, hogy képviselték iskolánkat a versenyen.
 (Katona Zoltánné 2017-11-10)
Darukonyha Receptverseny 2017.
„Hámoris” diák lett az első
Borsos József a Hámori 11.a osztályos szakács tanulója, „legjobb szakácsjelölt” kategóriában I. helyezést ért el a Hortobágyon megrendezésre került Darufesztivál keretében meghirdetett Darukonyha Receptversenyen.
Nemrégiben értesültünk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága által meghirdetett Darukonyha receptversenyről, melyre iskolánk 11.a osztályos diákjai négy pályamunkát készítettek. Feladatuk az volt, hogy olyan ételeket készítsenek, melyek receptjeiben a darvak étrendjében is szereplő alapanyagokból legalább kettő szerepel, mint például a kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apróhal, köles, hajdina vagy rizs. Az ételeket a skandináv vagy a francia gasztronómiai kultúrának megfelelően kellett megálmodni, mivel ez a két terület is a darvak vonulási útvonalába esik. Az elkészített és feltálalt ételeket le kellett fényképezni és a fényképekkel illetve az ételek hozzávalóinak, elkészítésének leírásával lehetett nevezni a versenyre.
A beküldött recepteket egy öttagú zsűri rangsorolta a receptleírások és az ételekről készült fényképek alapján. A zsűri elnöke Boros László Venesz-díjas mesterszakács, tagjai pedig Jakupcsek Gabriella (újságíró, műsorvezető), Dr. Kovács Zita (a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója), Drabik László (a Garda étterem és a Sári Garda Major tulajdonosa és séfje) valamint Márkus István (a Hortobágyi Csárda séfje) voltak.
A pályázatra 24 pályamunka érkezett, melyek között a 11.a osztály több tagjának: Horváth Tamarának, Horváth Laura Ramónának, Balogh Henriettának és Borsos Józsefnek a pályázata is megtalálható. A 24 pályamunkából a zsűri a Borsos József által készített „DARU ÉTKE BURGONYASALÁTÁT” ítélte a legjobbnak és „legjobb szakácsjelölt” kategóriában I. helyezéssel jutalmazta. Az első díjjal a pályázó gazdag, kulturális értékeket is felsorakoztató ajándékcsomagban részesült, valamint az osztálya részére egy osztálykirándulást nyert a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjába és Kézműves udvarába. Az ajándékokat 2017. október 21-én szombaton vehette át Hortobágyon a fesztivál keretében.
A nyertes pályamunkák elismeréseként a Hortobágyi Csárda a Darufesztivál idejére felvette étlapjára az ételeket, melyeket a nyilvánosság előtt egy főzőshow keretében el is készítettek. Jutalmuk lesz továbbá, hogy egy kiadványban megjelennek, melyet a Látogatóközpont ajándékboltjában lehet majd megvásárolni, vagy letölteni e-book formájában a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának honlapjáról.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani a 11.a osztály tagjainak, akik aktívan részt vettek a pályamunkák elő- és elkészítésében. Szakács Lászlóné, Varga Edit és Gacsal Judit kolléganőimnek, hogy szaktudásukkal, szabadidejükben segítették és támogatták a diákok pályázaton való részvételét, a színvonalas pályamunkák elkészítését. Köszönöm, hogy munkátokkal hozzájárultatok iskolánk jó hírnevének öregbítéséhez.
Az eredményhez sok szeretettel gratulálok és további sok sikert kívánok.
Csak így tovább Jocó! Büszkék vagyunk rád!
 (Katona Zoltánné 2017-10-27)
Vár a „Hámori” – második felvonás
2017. október 24-e reggelét a Máltai Szeretetszolgálat Tiszaburai Általános Iskolájában kezdtük a pályaorientációs napjukon, ahol minden osztálynak szakmai napot szerveztek. A hetedik és nyolcadik osztályos tanulók előtt hátrom intézmény mutatkozott be, többek között a „Hámori” is. A rendhagyó napot intézményünk képzéskínálatának bemutatásával kezdtük. Az egybegyűlt tanulók érdeklődéssel figyelték bemutatkozásunkat. Köszönjük a meghívást és remélem sikeres napot zártak az általános iskolások.
 (Gacsal Judit 2017-10-25)
A 9. évfolyamosok avatása
Az elmúlt évek hagyományaival szakítva, új hagyományt teremtve ebben az esztendőben ünnepélyes keretek között avattuk Hámorissá a kilencedik osztályos diákokat.
A végzős osztályok képviselői avatták a „kisdiákokat”, majd a végzős osztályfőnökök avatták az  osztályfőnököket.
A Himnusz eléneklését követően osztályonként név szerint szólítva tűzték fel a végzős diákok az iskola logóját ábrázoló kitűzőt a kilencedikeseknek.
 (Végh Ágnes 2017-10-25)
’56
2017. október 20-án 6 tanuló közreműködésével megrendezésre került az 1956. október 23-tól november 11-ig tartó forradalom és szabadságharcra való megemlékezés, hiszen szembeszálltunk az akkori legnagyobb birodalom elnyomásával.
A mindösszesen 20 nap eseményeit igyekeztek a szereplők – Tóth Edit, Ladányi Viktória, Babirák Dzsesszika, Zelei Petra, Kerekes Bernadett és Szalay Marcell –  feleleveníteni. A fekete-fehérbe öltözött tanulók, mint jó és rossza/magyarok és elnyomók küzdelmét mutatták be. A tömegből kilépő ember a bátor népet, az asztalok halma a barikádot jelképezte.
Köszönöm harcos előadásukat és tengernyi időt, melyet a próbákra szántak a tanulók. Köszönöm továbbá segítő kollégáim támogatását.
 (Gacsal Judit 2017-10-20)
„Szakmák világa” Pályaválasztási Kiállítás
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal által 2017. október 18-19-én megrendezett „Szakmák világa” Pályaválasztási Kiállításon vettünk részt a szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban. 
A 21. alkalommal megrendezésre került kiállítás célja a pályaválasztás előtt álló 7. és 8. osztályos általános iskolai tanulók pályaválasztási döntésének segítése.
A kiállítás keretien belül a szakgimnáziumok és szakközépiskolák a faipari, építészeti, gépészeti, közlekedési, vendéglátó- és élelmiszeripari, egészségügyi és szociális, szolgáltatási, informatikai, elektronikai és elektrotechnikai, könnyűipari, kereskedelmi, marketing, valamint közgazdasági szakmacsoportokhoz tartozó képzéseiket mutatták be. A szakmabemutatók keretében a szakmák munkafogásai kipróbálhatóak, a munkaeszközök és alapanyagok megismerhetők voltak a diákok számára, illetve az előállított termékeket az érdeklődők megtekinthették, az ételeket, a finomságokat megkóstolhatták.
A rendezvényen „szakmaszigeteken” várták a kiállítók az érdeklődőket.              Iskolánk a vendéglátás szakmacsoporttal mutatkozott be. A látogatók nem csak szórólapot vihettek haza, hanem megtanulhattak különböző szalvétahajtogatási módokat, és ha sikerült felismerniük a kiállított zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, akkor apró jutalmat kaphattak. A pincér és szakács szakma bemutatását, népszerűsítését tanulóink, Balogh Henrietta, Kerekes Bernadett, Köteles Viktória és Somodi Kinga segítette.
 (Varga Edit 2017-10-20)
Vár a „Hámori” – első felvonás
Abádszalókon jártunk Katona Zoltánné igazgatóhelyettes asszonnyal 2017. október 17-e délutánján a Kovács Mihály Általános és Művészeti Iskolában pályaválasztási hetük második napján. Ezúton is szeretnénk megköszönni a meghívásukat erre a délutánra, ahol hat másik intézmény mellett a „Hámori” képzéseit is bemutathattuk az ott tanuló hetedikes és nyolcadikos tanulóknak valamint az érdeklődő szülőknek. A képzési formáink és szakmáink felsorolása mellett lejátszottuk intézményünk bemutatkozó kis filmjét, majd az utolsó előadás után visszavonultunk a számunkra kijelölt terembe, ahol fogadtuk az érdeklődő diákokat.
Köszönjük ezt az évről-évre várt eseményt a szervezőknek. Bízunk abban, hogy együttműködésünk sikeres lesz.
 (Gacsal Judit 2017-10-20)
Péntek 13.
2017. október 13-a péntek nem hozott szerencsétlenséget, hiszen 8 érdekes és izgalmas feladatkörben vehetett részt 8 diákunk Kunszentmártonban a III. KSZC DÖK-napon.
A vegyes korosztályú team tagjai – Gacsal Enikő, Ács Enikő, Kerekes Bernadett, Varga Vanessza, Barkóczi Lajos, Szilák Márkó, Németh Dávid, Kovács Norbert – Kunszentmártont bejárva teljesítették az érdekes és nem megszokott feladatokat. Az intézmény udvaráról Kovács Benedek Igazgató Úr megnyitója után indulhattak a csapatok térképpel a kezükben, lelkesedéssel a szívükben felvértezve minden feladatra. Nulladik feladatként logót kellett tervezni (Mukus Mónika, Varga Vanessza) a DÖK-napra, melyet megtekinthettünk a díszasztal drapériájára kihelyezve. Az első feladat a gimnázium épületének tornatermében berendezett akadálypálya teljesítése volt, ahol szivacsszőnyeg , floorball, roller és műanyag fegyverek- és bóják állták utunkat. Figyelve az időre és a teljesítményre szép eredménnyel teljesítették tanulóink a feladatokat. A második állomás 2 feladata a nem túl messzire található országzászló alatti téren várta a brigádot. A kötelekkel hajtott karika nem fogott ki rajtunk, mint, ahogy az országzászlók ismerete sem. Innen a helyi múzeumba látogattunk, ahol királyok neveit kellet megkeresni az állandó kiállítás tárgyain és a kiállítást kísérő szövegekben. A négy név, melyet felleltek tanulóink a maximális pontot jelentette számunkra. A Körös-gáton áthaladva íjászat vette kezdetét 5 tanulónk számára. Ezt majd még gyakoroljuk, hogy akár lóhátról is precízen találjunk célba az ősi fegyverrel. Pár méterrel arrébb a strand területén szintén 2 ügyességi feladat várta a csapatokat PVC csővel, 2 fa golyóval és egy kis vödrös ügyeskedéssel, ahogy az a képeken is látható. A hatodik állomáshely a Haranglábnál 3 matematika tantárgyhoz köthető feladat volt, mellyel ki tudtuk nyitni a számzáras lakatot. Tanulóink a feladatok megoldásával, nem pedig próbálgatással fejtették meg a „kódot” - 476, mely Róma bukásának dátumával egyezett meg. Innen a nem messzire található templomhoz siettünk, ahol megvártuk az előző csoportot és a harangozást is, így kicsit napfürdőzhettünk a lépcsőkön. A sok-sok lépcső megtétele után a magasból tekinthettünk le a városra, megnézhettük díszes épületeit és tájékozódhattunk a korábban megmutatott fénykép alapján és mi is készíthettünk pár látképet, mely az egyik feladat is volt egyben. Az utolsó feladat a szökőkútnál várt ránk. Húztunk egy puzzle darabot, melyen a szökőkút egy részlete látszott. Ezt fekete filccel ki kellett egészíteni, mely esetünkben a női alak megrajzolását jelentette. Plusz pontért megnéztük és „jól” felismertük Szent Mártont a fa szobron a templom melletti téren. Az utolsó lelkesen megoldott feladat után indultunk vissza az iskola épületéhez. A 8  csapat megérkezését követően kezdetét vette az eredményhirdetés. Kis brigádunk az 5. helyet hozta el.
A vidám hangulatban telt feladatmegoldások, a lelkes hozzáállás, a precíz munkára törekvés és koncentráció ötvözete jellemezte kis társaságunkat. Köszönöm a diákoknak a részvételt; hogy büszkék lehettünk/lehetünk rájuk; Végh Ágnes DÖK-segítő kolléganőnek a csapat felkészítését, Katona Zoltánnak a szervezést és egész napos segítő munkáját; a Karcagi Szakképzési Centrumnak a buszt, mellyel elszállítottuk a gyerekeket a versenynapra; és persze köszönjük a kunszentmártoni nevelőtestület szervezését és az ízletes babgulyást Kissné Balla Ágnes igazgatóhelyettes asszony apukájának.
 (Gacsal Judit 2017-10-16)
Darukonyha
Szakács és pincér tanulóink precíz munkájukkal hozzájárultak, hogy a Hortobágyon megrendezésre kerülő (2017. október 21-22.) Darufesztivál Darukonyha receptversenyén részt vehessen intézményünk. A darvak eledelének beépítésével elkészült látványos ételek a végzős évfolyam szakács tanulóit dicséri, illetve Szakács Lászlóné szakoktatót; a szépen felöltöztetett asztalok pedig a végzős pincér tanulók munkája Varga Edit szakoktató segédletével.

Köszönöm mindenkinek a munkát és a versenyhez való hozzáállást!
 (Gacsal Judit 2017-10-16)
Parlamenti kirándulás
Parlamenti kirándulást szervezett Tiszafüred Város Önkormányzata Fazekas Sándor miniszter úr meghívására a Tiszafüreden működő iskolák tanulói számára. Iskolánkból 10 diák és 2 pedagógus vett részt a kiránduláson 2017. szeptember 22-én.
A Vajda-Hunyad várában található Mezőgazdasági Múzeum kiállításainak megtekintését követően a Földművelésügyi Minisztérium épületében részesültek ebédvendéglátásban a diákok és kísérőik.
Az ebédet követően szabadprogram után a Magyar Országgyűlés Házával - a Parlamenttel ismerkedtek meg a fiatalok.
 (Végh Ágnes 2017-10-10)
Múltidézés a Titaniccal
   2017. október 9-e reggelén 23 tanuló „osztálykirándulás” keretében a múltba utazott és felszállhatott a Titanic képzeletbeli fedélzetére a névre szóló belépőjegyével, mely leírást és személyes adatokat adott az általunk megszemélyesített egyénekről.
    A pincehelység kiállítószobái végigvezettek az első-, másod- és harmadosztály tárgyai, személyei, a Titanic építése, a legendás személyek, a kor ízlése, designja és zenéje bűvöletében.  Végig lépkedve a termeken a tárgyak, a leírások és az audio guide segített átérezni és beleélni magunkat a korszak újításaiba, a Titanicról visszaintegető személyek életébe. Rövid filmet nézhettünk meg az óriáshajó építéséről, az építése körüli „legendákról”.  A több száz eredeti műtárgy és tulajdonosainak élete, a katasztrófa esetleges túlélése a kiállítás végére befúrta magát agyunk kíváncsiskodó részébe, így az utolsó teremben nagy nekibuzdulással olvasgattuk az egyes osztályokon utazó túlélők és halottak névsorait.
Köszönöm a diákoknak a lelkesedést és Oláhné Rédei Emesének a szervezést.
 (Gacsal Judit 2017-10-10)
Aradi vértanúk emléknapja
   Intézményünk adott otthont 2017. október 6-án a városi megemlékezésnek, melyet a Bán Zsigmond Református Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda dráma tagozatos tanulói adtak elő, s melyet Nagy Lajos testnevelés-történelem szakos tanárunk nyitott meg ünnepi beszédével. Köszönjük a megható és érzelem dús műsort a sok-sok fellépőnek és felkészítő tanáraiknak. A megemlékezés a ’48-49-es emlékmű koszorúzásával ért véget.
   Az 1848-49-es szabadságharc leverése után és abban játszott szerepük miatt 1849. október 6-án Aradon kivégezték  a  13 honvédtisztet.  Hajnalban főbe lőtték Kiss Ernő, gróf Dessewffy Arisztid, Schweidel József tábornokokat és Lázár Vilmos főtisztet, utánuk felakasztották lovag Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly tábornokokat. Aznap Pesten főbe lőtték gróf Batthyány Lajost, az első független magyar felelős kormány miniszterelnökét.
 (Gacsal Judit 2017-10-09)
Tiszta Tisza
2017. szeptember 15-én 9 órakor startolt a TE SZEDD program első napja, melyen az Albatrosz kikötő regisztrálásában 3 kolléga – Bráda János, Szabó Imre és Turi Géza – segítségével hegesztő és szerkezetlakatos kilencedik évfolyamos tanulók – 9. b osztály – vettek részt. A kikötő környékét és a vízfelszínt takarították szorgos diákjaink. Külön köszönet a csónak kormányzóinak és a tanulóinknak a délelőtti helytállásért.
 (Gacsal Judit 2017-09-21)
Te Szedd!
Iskolánk a hagyományt megőrizve idén is részt vett a Te Szedd akcióban. A szeptemberben megrendezett eseményen iskolánk szakgimnáziumának tanulói vettek rész a közösségi szolgálat keretében. A segítő pedagógusokkal közel harminc fő vállalta, hogy szombat délelőtt iskolánktól elindulva megtakarítja a városrész utcáit és köztereit. A csapat két részre osztva indult el a munkálkodásra, az egyik társaság egészen a Tisza-tó partjáig rótta a közterületeket és tisztította meg, a csapat másik része az iskola közvetlen környezetében szedte a szemetet. Az általunk vállalt területen 25 zsák szemetet gyűjtöttünk össze. Köszönjük a segítő Pedagógusoknak és a vállalkozó szellemű Diákoknak a kitartó hétvégi munkát.
 (Végh Ágnes 2017-09-21)
Kérdőív, a most kezdődő tanévben 10. és 11. évfolyamos szakközépiskolás, illetve szakgimnáziumi tanulóknak, valamint a Szakképzési Hídprogramok keretében szervezett SZH/2 évfolyamoknak:

A kérdőív megnyitása >>

   (2017-09-06)
Tanévnyitó
2017. szeptember 1-én ismét becsengettek, és kezdetét vette a 2017/2018-as tanév.
   Az első tanítási napon került sor az ünnepélyes tanévnyitóra, mely 8 órakor vette kezdetét a Benedek Gábor Városi Sportcsarnok és Szabadidőközpontban. A Himnusz elhangzása után Törökné Beke Ida igazgatóasszony mondott rövid ünnepi köszöntőt, majd Kovács Norbert 12. d osztályos tanuló verssel üdvözölte az új tanévet és diáktársait.
   A rövid ünnepség a Szózattal zárult, majd az osztályok birtokba vették tantermeiket, ahol három osztályfőnöki órát töltöttek el együtt.
   (Gacsalné Terjék Mária 2017-09-05)

Kezdőlap