Hírek

Pályaválasztási Kiállítás

A 2019/20-as tanévben is részt vettünk pályaválasztási kiállításon, ahol lehetőséget kaptunk intézményünk népszerűsítésére, képzési palettánk, valamint a 2020/2021-es tanévben tervezett képzések bemutatására, a szakképzésben várható változások rövid ismertetésére. 2019. november 25-én került sor Kunmadarason a Református Általános Iskolában a Pályaválasztási Kiállítás megrendezésére, melyre intézményünk is meghívást kapott. A képző intézmények előre kialakított standokon mutathatták be oktatott szakmáikat. Lehetőség volt arra, hogy a látogatók bekapcsolódjanak egy-egy munkafolyamatba, elsajátítsák a fogásokat, termékeket készítsenek, megkóstolhassák az elkészített finomságokat. Intézményünk igyekezett minél több oktatott szakmát bemutatni a kiállításokon: Veres Margaréta (11.a) hidegtálat és különböző finom és tetszetős szendvicset készített,  mely nagy sikert aratott, rendkívül ízlett a kiállításra látogató pályaválasztás előtt álló tanulóknak és kísérőiknek, Kocsis Judit (11.a) pincér tanuló ízlésesen, szépen megterített asztal mellett a szalvétahajtogatás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket,  Dudok Mónika (11.a)  női szabó tanuló tetszetős és igen hasznos tűpárna készítésére invitálta a 7.-8. évfolyamos tanulókat. Standunkat tájékoztatókkal, szórólapokkal, fényképekkel színesítettük.

Köszönöm Szakács Lászlóné kolléganőm, valamint a résztvevő tanulók munkáját, segítő közreműködését!

Csabai Mária


Képek itt

Szalagavató

 

2019. november 30-án került megrendezésre végzős diákjaink szalagtűző ünnepsége a Benedek Gábor Városi Sportcsarnokban, mely egy fontos mérföldkő az érettségi és a szakmai vizsgák kezdete előtt a diákok életében. Az idei tanévben 51 tanuló feladata a vizsgákra való sikeres felkészülés. Reméljük a szorgalmas tanulás és a közös munka eredményeként a vizsgaidőszak végén minden végzős diákunk gyarapítja a nálunk végzett szakmát vagy érettségit szerzett fiatal felnőttek táborát. Gratulálunk minden végzős diákunknak szalagavatója alkalmából és kívánunk erőt, kitartást az elkövetkezendő néhány hónapban a vizsgákra történő felkészüléshez


VIII. Iléssy Gasztro Kupa, Kisújszállás


2019. december 07-én került megrendezésre Kisújszálláson az Illéssy Gasztro Kupa, melyen iskolánk is képviseltette magát. A szakácsversenyzők élőmunkában és hidegkonyhai készítmények bemutatásával mérethették meg magukat.  Lehetőség volt még ezen kívül pincér, cukrász és eladótanulók versenyeztetésére is, ahol a pincér tanulóknak díszasztal terítése és menüsor összeállítása, a cukrásztanulóknak tortadíszítés, az eladótanulóknak pedig csomagolás bemutatása volt a feladat.

Intézményünk képviseletében Veres Margaréta 11. a osztályos szakács tanuló mérette meg magát a rangos versenyen élőmunka kategóriában. Az elismert szakemberekből álló zsűri diplomával és biztató szavakkal jutalmazta.

Gratulálok a szép eredményhez, további sok sikert kívánva! Köszönöm Szakács Lászlóné szakoktató áldozatos, eredményes felkészítő munkáját, segítő hozzáállását!

Intézmény elismerő oklevél

Szakács Lászlóné-elismerő oklevél

Veres Margaréta-diploma
 


(Csabai Mária)

Hámori nap

 

A Hámori – hét keretein belül már évek óta hagyományosan lebonyolításra kerül a Hámori nap - ebben a tanévben 2019.november 27-én - mely a tanulók és tanárok még hatékonyabb együttműködését, összekovácsolódását segíti elő. A nap kezdetén névadónk Hámori András emléktáblájának koszorúzására került sor születésének 103. évfordulója alkalmából, mely eseményt az osztályok közötti vetélkedő követett. Az osztályok osztályfőnökeik vezetésével elméleti (különböző készségeket és képességeket igénylő) vetélkedősorozaton vettek részt. 7 állomáson tehettek tanúbizonyságot tudásukról, ügyességükről földrajz, vendéglátás, sport, idegen nyelv, irodalom, matematika, valamint egészségmegőrzés területén. A diákok csengőszóra fegyelmezetten vonultak át egyik teremből a másikba, a feladatokat aktívan, együttműködve, egymást kiegészítve, nagy élvezettel hajtották végre.

A nap záróprogramjaként a kilencedik osztályos gólyák avatása zajlott le. Ötletes, játékos feladatokat kellett végrehajtaniuk, majd következett a Hámori eskü letétele, mellyel iskolánk teljes jogú tagjaivá váltak.

Tartalmas, jó hangulatban telt a nap, mindannyian közös élményekkel gazdagodtunk.

Minden kollégámnak köszönöm a közreműködést, a szervező és segítő munkát valamint azt, hogy olyan lelkesen játszottak együtt tanulóinkkal. Köszönöm a Grillázs Cukrászda támogatását!

Csabai Mária


Képek itt

Pályaorientációs nap

 

2019.11.26-án rendeztük meg intézményünkben a Pályaorientációs napot, a hagyományosan névadónk tiszteletére minden tanévben megtartott Hámori – hét keretein belül.

A megnyitó 9 órakor kezdődött, néhány üdvözlő mondat után a látogató diákok és szüleik tájékoztatót hallhattak Törökné Beke Ida Tagintézményvezető asszony tolmácsolásában az iskolánkban folyó képzésekről, a szakképzés várható változásairól, a 2020/2021- es tanévben tervezett képzésekről mind technikumi, mind pedig szakképző iskolai szinten, a rendezvényekről, sport- és diákéletről.

A nap folyamán a látogatók bepillantást nyerhettek az intézményben oktatott szakmák rejtelmeibe, az egyes szakmákhoz tartozó tevékenységelemekbe. Tankonyhánkban a vendégek perecet sütöttek, majd meg is kóstolták, hidegtálat készíthettek, valamint kreativitásukat próbára téve ötletesebbnél-ötletesebb szendvicseket némi fűszerfelismeréssel megspékelve. A tanétteremben szalvétát lehetett hajtogatni és díszterítést készíteni. Az eladók is kreatív feladattal készültek a hozzánk ellátogató tanulók és szüleik számára, hiszen különböző csomagolási technikákat lehetett kipróbálni. A fiúk rendkívül élvezték a hegesztő szimulátor kipróbálását és a forrasztást. A kőműves tanulók segítségével pillért építettek az érdeklődők. A vendégek szívesen látogatták meg a pszichológiai játékokkal foglalkozó tantermet, illetve a retro játékok is hívogatták a diákokat az informatika tanteremben. Az ügyvitel ágazat ügyviteli és gazdasági jellegű feladatokkal örvendeztette meg az érdeklődőket. A pedagógia ágazat pedig kézügyességet próbára tevő kreatív feladattal készült erre az eseményre.

Aki a kollégák aláírásával ellátott feladatlapon igazolta, hogy végrehajtott legalább 5 feladatot, ajándékkal jutalmaztuk, illetve az elkészített munkadarabokat is haza lehetett vinni.

Rendkívül hasznos és élményekkel teli, eseménydús napot tudhatunk magunk mögött, reméljük, hogy számos megjelent általános iskolás diákot Hámoris diákként üdvözölhetünk a következő tanévben. Köszönöm minden kollégám szervező, segítő munkáját és pozitív hozzáállását, valamint a diákok segítő együttműködését! Köszönöm a Maggie Virág- és Ajándékbolt támogatását!

Csabai Mária


Képek itt

Halloween vetélkedő 2019
2019. november 5-én a hetedik órában rendeztük meg az iskolai Halloween vetélkedőt. Az osztályok 4 fős csapatokban versenyeztek, lelkesen oldották meg a feladatokat. A kérdések között egyaránt szerepeltek az angolszász hagyományokra vonatkozó információk, illetve játékos, gyakorlati feladatok is voltak. Fontosnak érezzük, hogy az angol nyelvet ilyen formában is tudják a tanulók gyakorolni, ne csak a tanórai keretek között. Az izgalmas vetélkedő végén a következő eredmények születtek: első helyezett lett a 12.D osztály csapata, a második helyen a 11.D-sek végeztek, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a 9.B osztály versenyzői állhattak fel. Gratulálunk az eredményekhez, és reméljük a többi csapat is jól érezte magát, és játszva szerezhettek új ismereteket.
(Cikk: Füstösné Petróczki Klára, Fotó: Hámori Tiszafüred)
Darukonyha Receptverseny
2019. október 26-án került megrendezésre a Hortobágyi Nemzeti Park Nonprofit Kft. szervezésében a Darufesztivál, melynek kísérő rendezvénye volt a Darukonyha Receptverseny. A receptben kötelezően fel kellett használni a kölest és még legalább egy alapanyagot, ami a daru étrendjében is megtalálható, mint például kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apró hal, rizs vagy hajdina. A főétel kategóriában a zsűri döntése alapján Veres Margaréta 11. a osztályos szakács tanuló I. helyezést ért el Darutorony elnevezésű versenymunkájával. Intézményünk pedig a legtöbb szakácsjelölttel nevező iskola kategóriában ért el I. helyezést, mivel három szakács tanuló nevezett a rangos versenyre (Bodorkos Alexandra Adél, Paládi Petra és Veres Margaréta 11. a osztályos szakács tanuló). Gratulálunk a versenyen elért eredményhez, további sok sikert kívánunk! Köszönöm Szakács Lászlóné szakoktató felkészítő munkáját.
(Csabai Mária)
Megemlékezés, október 23.
Dicsőség a Bátraknak - élő történelemóra (Cikk: Bráda Angelika, Fotó: Kiss Pál Múzeum Tiszafüred)
Gyertyagyújtás a Nemzeti gyásznap alkalmából. (Cikk: Kovácsné Kiss Marianna, Fotó: Vámosi-András Róbert)
Átvezető hét (Cikk: Kovácsné Kiss Marianna, Fotó: Vámosi-András Róbert)
Múzeumlátogatás. (Cikk: Bráda Angelika, Fotó: Vámosi-András Róbert)
Tanévnyitó 2019. (Cikk: Gacsal Judit, Fotó: Vámosi-András Róbert)
Készülődés a 2019/20 - as tanévre. (Bráda Angelika)
Komplex szakmai vizsgák
2019. május 14-én kezdődtek meg intézményünkben a komplex szakmai vizsgák írásbeli részei, melyeket a gyakorlati, illetve szóbeli vizsgarészek követtek.  Tizenegy szakmában 72 fő várta nagy izgalommal, hogyan sikerül a vizsgarészek követelményeit teljesíteni. Pedagógiai- és családsegítő munkatárs, informatikai rendszergazda és pénzügyi-számviteli ügyintéző tanulóink nyitották meg a vizsgák sorát, majd ezt követően az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, festő, szakács, pincér, ügyviteli titkár és autószerelő tanulók adtak számot tudásukról, majd a konyhai kisegítők következtek. Több szakma tanulói kimagasló teljesítménnyel és a vizsgabizottság elismerő szavaival a zsebükben zárhatták vizsgájukat: Festő, mázoló, tapétázó; pedagógiai- és családsegítő munkatárs; ügyviteli titkár . A szakácsok, pincérek, hegesztők, épület- és szerkezetlakatosok és pénzügyi-számviteli ügyintézők több-kevesebb sikerrel tarkított napokat tudhattak maguk mögött. Az autószerelő tanulók nagyon szép bizonyítványokat és hasznos tanácsokat kaptak útravalóul, ahogyan az informatikai rendszergazda tanulók is. A vizsgák sorát a konyhai kisegítők folytatták, amely zárásán a vizsgabizottság dicsérte a tanulók hozzáállását a vizsgához, munkájukat.
Dicséretben az utolsó vizsgás napon – június 19-én -  sem volt hiány, ahol az óvodai dajka mellékszakképesítés megszerzése volt a célkitűzés, mely intézményünkben elsőként került lebonyolításra. A vizsgabizottság bátorító, elismerő szavai bizonyították a folyamatos szép teljesítményt.
Mindenkinek gratulálok az elért eredményekhez, köszönöm kollégáim felkészítő munkáját! Jó pihenést és további sok sikert kívánok!
(Csabai Mária)
Szeretem a szakmám.
“Szeretem a szakmám” címmel írt ki pályázatot a szakképző iskolák tanulói számára a LEO, immár harmadik alkalommal. A feladat az volt, hogy a diákok digitális formában mutassák be, hogy miért fontos számukra a szakmájuk. Küldhettek képet, gif-et, videót vagy épp egy mémet. A pályázat első helyezettje 350 000 Ft értékű műhelykorszerűsítést vagy -bővítést nyert az iskolájának, míg a második helyezett exkluzív szakmai, tanulmányi kiránduláson vehet részt.
A LEO egyik fő célkitűzése a létesítménygazdálkodás szakma népszerűsítése, az iskolákhoz, a gyerekekhez, így a szakmai utánpótláshoz való kötődés. Célunk, hogy a gyerekeket megpróbálják kicsit a szakma felé irányítani.
A Karcagi SZC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai és felkészítő tanárai 2019. június 13-án díjátadó ünnepség keretében vették át a LEO pályázat II. helyezett díját. A nyeremény keretében az osztály egynapos tanulmányi kiránduláson vehet részt.
Az elkészített kisfilm – meglepő módon – a női szabó szakmát mutatta be, amelyet első pillanatban az értékelők nehezen tudták elhelyezni a létesítménygazdálkodás területén. A pályázó csapat tanárai, Dögeiné Kun Éva és Végh Ágnes segített ki őket. “Az iskolába a pincéreknek és a szakácsoknak a munkaruhát, fogókesztyűket, függönyöket, asztalterítőket, a rendezvényekre drapériát és mindenféle díszítést is mi készítünk, így kapcsolódik a mi szakmánk ehhez a területhez.” Azt is megtudták, hogy a nevezés a pályázatra a felkészítő tanárok ötlete volt és a filmet magát is közösen találták ki.
A diákok – Kanalas Tímea és Rabi Anna Ramóna – azért vettek részt a pályázatban, mert szeretik azt, amit tanulnak. Például a nyári gyakorlatra már tele vannak ötletekkel, rövid nadrág, farmer szoknya készítése is tervben van már.
Gratulálunk a diákoknak, a felkészítő tanároknak és minden segítőnek.
(Törökné Beke Ida)
A Pedagógus Nap a hála és a tisztelet napja.
2019. május 31.-én a tiszafüredi-örvényi Hableány Hotel Vigadójában tartották a Városi Pedagógusnapot. A megjelent pedagógusokat Ujvári Imre polgármester, valamint Varga András nyugalmazott igazgató köszöntötte.
Ujvári Imre polgármester megköszönte a tanárok áldozatos és példamutató munkáját, amit nap, mint nap a gyermekeinkért, a közös jövőnkért tesznek. Beszédében hangsúlyozta, hogy a helyi alapfokú és középfokú oktatási intézményekben elért kimagasló eredmények szerint a tiszafüredi pedagógusok jól beszélik a gyerekek nyelvét, megértik a szülők elvárásait és képesek a jövő kihívásainak eleget tenni. Minden pedagógusnak azt kívánta, hogy az őket megillető szeretet és őszinte tisztelet kísérje végig pályafutásukat.
A Karcagi SZC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája képviseletében Németh Piroska és Bráda János vette át a polgármesteri kitüntetést és a pedagógus szolgálati érdemérmet.
(Törökné Beke Ida)
K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő
(Gulyás Edina)
Szakmák világa road-show
2019. április 2 – án a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében került megrendezésre a Szakmák világa elnevezésű road-show Karcagon, ahol kiállítóként intézményünk is részt vett. A rendezvényen egy kamionon VR szemüvegen keresztül próbálhatták ki az érdeklődő általános iskolások ügyességüket, kreativitásukat 4 szakmacsoportban (építőipar, könnyűipar, vendéglátás, autóipar). Egyszerre meghatározott  létszám tartózkodhatott a kamionon, ahol virtuálisan kellett végrehajtani a feladatokat, aki pedig nem tartózkodott a kamionon, a kísérő kiállítóknál ismerhette meg az kiállító oktatási intézmények szakma kínálatát. Köszönöm Szakács Lászlóné szakoktató, valamint Paládi Petra, Kocsis Judit és Dudok Mónika 10. a osztályos tanulók segítségét!
(Csabai Mária)
Szakács és pincér szintvizsga
2019. április 09-én került záró szintvizsgaként lebonyolításra a 9. a évfolyam szakácstanulója és a 9. f osztály pincér tanulóinak szintvizsgája Kerepesi Pál elnök úrral. 1 fő szakács és 8 fő pincér tanuló adott számot eddig megszerzett tudásáról. Míg a szakács tanuló dolgozott az ízletes, mutatós étel elkészítésén és tálalásán, addig a pincér tanulók a tanétteremben mutatták be, mit tanultak az elmúlt időszakban a tanév során. A feladatok között szerepelt eszközfelismerés, fogalomismeret, két főre alapteríték készítése, majd ezt követően az élőmunka prezentálása zárta a szintvizsga feladatok sorát. A tanulók nagyon szépen teljesítettek az izgalmak ellenére, szép eredmények születtek. A szakács tanulónak Kerepesi Pál elnök úr kóstolás mellett kérdéseket tett fel, melyekre igyekezett  legjobb tudása szerint választ adni. 
Köszönöm Elnök úr pozitív hozzáállását, építő jellegű, támogató szavait! Köszönöm Szakács Lászlóné szakoktató irányító munkáját a tankonyhán és közreműködését a szintvizsga élőmunka részében. Köszönöm Végh Ágnes szakoktatónak, hogy felkészítette a pincér tanulókat a szintvizsgára! Gratulálok a tanulóknak az elért szintvizsga eredményekhez! Köszönöm az intézmény valamennyi dolgozójának, aki vállalta, hogy vendégként hozzájárul a szintvizsga sikeres lebonyolításához!
(Csabai Mária)
Inka kincsek birodalma
(Gacsal Judit)
Szakmák Éjszakája
2019. április 12-én került megrendezésre a Szakmák Éjszakája, mely programhoz immár harmadik alkalommal csatlakozott intézményünk. A színes programsorozatot – mely tartalmazott kulturális- és pályaválasztással kapcsolatos programokat –Kovács Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg, majd Törökné Beke Ida igazgatóasszony köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően harmónika zenét hallgathattak az érdeklődők a Koszta testvérek és Dr. Szalay Miklósné színvonalas előadásában (Fekete László Zeneiskola AMI), majd a Tisza-tavi AMI növendékei kápráztatták el az érdeklődőket néptánc műsorukkal. Iskolánk két lelkes és tehetséges tanulója – Rostás Zsolt és Kovács József (10.d) – zenés produkciójukkal szórakoztatták a vendégeket. Az aulában a rendezvény ideje alatt Kiss János Tamás (SZH/II.) ötletes, kreatív és szépen kidolgozott rajzai kerültek kiállításra, melyek bemutatták az iskolában oktatott valamennyi szakmát. A folytatásban Takács Zsuzsa iparművész tartalmas, érdekes, informatív előadása következett, melyet kiegészített a szebbnél – szebb ruhadarabok bemutatója. Számtalan érdekes programmal és feladattal készültek pedagógusaink, kitárva a látogatók előtt a termek és tanműhelyek ajtaját. A tankonyhán a vendégeket burgonyafánk és gofri várta, melynek készítésébe bátran be is lehetett kapcsolódni, valamint fűszerek felismerésével lehetett tesztelni az ismereteket. A tanétteremben a pincérek a látogatókat különleges eszközök bemutatásával, látványterítés készítésével és szalvétahajtogatással várták. A gépész tanműhelyben a hegesztés iránt érdeklődők tekinthettek be a szakma rejtelmeibe és kapcsolódhattak be a munkába, ahol lemezből készült tárgyak készítése volt a feladat, valamint forrasztással bizonyítható volt a precíz munkavégzés. Az érdeklődőknek lehetőségük volt a hegesztő szimulátor kipróbálására is. Az építőipar iránt érdeklődők a kőműves és a festő szakma rejtelmeibe nyerhettek betekintést házépítéssel és szépítéssel kapcsolatos érdekes, kreativitásra serkentő feladatok megoldásával.  A női szabók az intézmény aulájában várták a látogatókat, ahol kézügyességet próbára tevő feladatok végrehajtásával ismerkedhettek a szakma szépségeivel (tűpárna készítés, ruhatervezés). A pedagógia ágazat tanulói és a pedagógusok kreativitást igénylő meghívó készítésére hívták a látogatókat, ahol egyidejűleg pszichológiai teszt kitöltésével felmérhették különböző tulajdonságaikat is. Az ügyvitel ágazat tanulói és tanáraik számítógépes játékkal és gazdasági jellegű társasjátékkal készültek, míg az informatika ágazat retro számítógépes játékokkal várta az érdeklődőket. Ezen kívül lehetőség volt még a vendégeknek az angol nyelv területén is kipróbálni magukat, érdekes nyelvi feladatok, valamint a matematika területén pedig különböző nehézségi fokú érdekes, gondolkodtató feladatok megoldásával. Egészségügyi pont, egészségügyi tanácsadás, különböző felmérés is várta az érdeklődőket, ahol tesztelhették képességeiket, érdekes információkat kaphattak különböző egészséggel kapcsolatos kérdésekről (Szakmai megvalósítók: Kara Hedvig, Tuszné Berczi Boglárka). Köszönöm a támogató vállalkozásoknak, hogy hozzájárultak rendezvényünk sikerességéhez, segítették a színvonalas, érdekes, számos területre kiterjedő tevékenységelemek megvalósulását! Támogatóink voltak: Józsa Kft., Maggie Virág- és Ajándékbolt, Crazy Show Dekor, Viola ZR Bt., a tiszaörsi Márvány ABC. Minden kedves kollégának és munkatársnak hálásan köszönöm segítő munkáját, mely által egy sikeres és rendkívül tartalmas program valósult meg. Köszönöm a segítséget azoknak a diákoknak, akik bármilyen formában kivették részüket az előkészítésben, lebonyolításban és szabadidejüket feláldozva emelték iskolánk jó hírnevét.
(Csabai Mária)
(Csabai Mária)
Ballagás
Május 3-ára virágba borult, ünnepi díszbe öltözött az iskola. Teljes pompájában várták a végzős diákokat a már jól ismert folyosók és tantermek.
A ballagás 10 órakor csengőszóra kezdődött. Az iskolai tantermek bejárása után az udvaron folytatódott az ünnepség: a Himnusz után következett Kovácsné Kiss Marianna igazgatóhelyettes asszony ünnepi köszöntője, majd könyvjutalmak, elismerő oklevelek átadására került sor. Az alsóbb évfolyamosok nevében Kovács Nikolett 11. d osztályos tanuló köszönt el a végzősöktől, a végzősök nevében pedig Tóth Edit 12. d osztályos tanuló búcsúzott. Ezt követően az utolsó évfolyamosok átadták az iskola zászlóját alsóbb évfolyamos társaiknak, majd búcsúzóul felkötötték rá az osztály névsorával teleírt szalagot.
A Szózat elhangzása, valamint az iskola zászlójának elvonulása után a megjelent vendégek köszöntötték a ballagó diákokat. Gratulálok a végzős tanulóknak és sok sikert kívánok az érettségi-, illetve a szakmai vizsgákhoz!
(Csabai Mária)
Kirándulás Gyulára
2018. április 26-án a  GINOP - 6.2.3-17-2017-00041 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” pályázat keretén belül, érdekes, informatív, tartalmas szakmai kiránduláson vettünk részt Gyulán. A megérkezést követően az Almásy kastélyba látogattunk el, ahol tárlatvezetéssel megismerkedhettünk a kastély történetével, a tulajdonos családok tevékenységével, Gyula városának fejlődésével, majd megtekintettük az érdekes, sokrétű és figyelemfelkeltő kiállítást. A kastélyban lehetősége volt a tanulóknak számos interaktív feladat keretén belül kipróbálni magukat, játékos formában különböző területekre kiterjedő ismeretekre szert tenni. Ezt követően pedig sétát tettünk a Gyulai várhoz. Ezután a Gyulai Kolbász múzeumba látogattunk el ahol szintén tárlatvezetés keretén belül sok-sok érdekes információt tudhattunk meg a kolbászról, mely ehhez a városhoz kötődik és a mai napig rendkívül keresett minőségi termék és megtekinthettük az előállításhoz használt eszközöket is. A múzeumban lehetőség volt az ízletes, híres gyulai kolbászt megkóstolni. A kirándulás sok élményt, programot és hasznos időtöltést biztosított a résztvevő tanulók számára, mely lehetővé tette, hogy bővítsék ismereteiket többek között a történelem, vendéglátás területén. A tanulók nagyon jól érezték magukat és fáradtan bár, de számos élménnyel gazdagodva tértünk haza. Köszönöm Törökné Beke Ida igazgatóasszony és Varga Edit tanárnő segítségét!
(Csabai Mária)
Te Szedd! – Mi szedtük…
Iskolánk ebben az évben is csatlakozott az országos szintű megmozduláshoz. 2019. március 19-én két osztály és osztályfőnökeik indultak útnak, hogy megtisztítsák városunk egy részét a gondatlan lakosok és látogatók által szétdobált hulladéktól.
A 11.d osztály Frischné Nagy Katalin tanárnő vezetésével az Ady Endre úton a Szabadstrand területe felé vette az irányt, míg az én osztályom, a 10.d a Kis Pál Múzeum körüli parkban kezdte meg a munkát irányításom alatt. Onnan haladtunk tovább az orvosi rendelő mögötti fás területre, majd a labor előtt elsétálva, az ott lévő gazdabolt mellett elértük a gátat. Ott néhány kedves horgász segítő kezet nyújtott a gyerekeknek, a vízparton összeszedték a szemetet, amely a mi zsákjainkban landolt. A sportpályán is végigmentünk, ahol találkoztunk a másik osztállyal. Visszafelé a lakótelep játszóterét, majd a Víztorony körüli parkot is megtisztítottuk.
Az iskolába visszatérve a kijelölt helyre raktuk a zsákjainkat és fáradtan, de a jól végzett munkával megelégedve zártuk a napunkat. Biztos vagyok abban, hogy jövőre újra részt veszünk a programon.
(Kovácsné Kiss Marianna)
“Kék séta” Tiszafüreden az Autizmus Világnapja alkalmából!
Április 2-án kék színbe borult a Deák tér. A Debreceni Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tiszafüredi telephelyének szervezéséhez csatlakoztak az iskolán pedagógia szakos tanulói és tanára is. A résztvevők a gimnáziumtól indultak és a Fő utcán sétáltak végig. A közreműködők az akcióval szeretnék felhívni Tiszafüreden is az emberek figyelmét arra, hogy élnek köztünk olyan embertársaink, akik kicsit másképp látják a világot, kicsit több odafigyelést, türelmet igényelnek. Az eseményen több intézmény, iskola is részt vett, amivel megmutattuk, hogy városunkban milyen nagy szeretettel tudunk fordulni azok felé, akik segítségre szorulnak. A pedagógia szakos tanulók a saját készítésű kék virággal vonultak végig a városon. A megemlékezés végén a virágokat átadták a fejlesztő iskola tanulóinak.
(Németh Piroska)
A jövő szakképzése- a szakképzés jövője III. konferencia
A Karcagi Szakképzési Centrum harmadik alkalommal rendezte meg 2019. március 29-én a szakmai konferenciát. A rendezvényen a szakképzés és felnőtt oktatás időszerű kérdései, aktualitásai kerültek terítékre. A konferenciát Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Dobos László polgármester köszöntője után a házigazda, Pardi Sándor főigazgató úr nyitotta meg.
A megnyitót követően Pölöskei Gáborné az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, a stratégiai aktualitásokról, változásokról, a Szakképzés 4.0 stratégiáról tartott előadást.
Helyettes államtitkár asszony szavai után Új utak a szakképzésben – egy működő műhelyiskolai modell bemutatása címmel innovatív oktatási lehetőséget mutatott be Ulviczky László a Rextor Műhelyiskola Kft. szakoktatója.
A gyakorlati oktatókat érintő szakmai képzésekről tájékoztatta a résztvevőket Sonyák Béláné a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője.
A hasznos információkat tartalmazó előadás után Kovács Sándor gyakorlatioktatás-vezető (KSZC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma) ismertette gondolatait Fókuszban a tehetség – a szakmai fejlődés irányai címmel.
A tavalyihoz hasonló módon idén is megrendezte a Karcagi Szakképzési Centrum szakmai jellegű versenyét „Húsz év múlva – szakma Sci-fi” elnevezéssel, melyen kifejezetten a centrumhoz tartozó iskolák diákjai mutathatták be az általuk tanult ágazatot rendhagyó módon. Az első forduló után három csapatot hívtak be a döntőbe 2019. 03. 13-án délután a Karcagi Szakképzési Centrumba, hogy ismertessék pályamunkáikat. Ezen előzmények után került sor a szakmai konferencia keretein belül az érdekes és hasznos információkat közlő tájékoztatók után a diákpályázat nyertesének kihirdetésére, díjak átadására. A “Húsz év múlva-szakma Sci-fi” című diákpályázaton harmadik helyezést ért el iskolánk csapata: Balogh Gergő, Duka Debóra, Gál Tímea, Gyülvészi Szabolcs, Kovács József. Gratulálunk a csapatnak és felkészítő tanáruknak Kovácsné Kiss Marianna igazgatóhelyettes asszonynak az elért nagyon szép eredményhez, sikeres szerepléshez!
A konferencia második részében elsőként Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnökének előadását hallgathattuk meg „A szakképzési centrumok kapcsolata, együttműködési lehetőségei” címmel.
A gondolatébresztő szavakat követően Ujvári Imre Tiszafüred város polgármestere tartott tájékoztatást Tiszafüred város és a Karcagi SZC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája innovációs lehetőségeiről.
Majd Magyar Zita a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai elnökhelyettese ismertette az érettségi és szakmai vizsgákkal kapcsolatos aktualitásokat.
A konferencia záró előadásaként Tóth Lajos ügyvezető igazgató (RAFI Hungaria Kft.) fogalmazta meg gondolatait „Szakképzési tapasztalatok az elektrotechnika területén” címmel.
A rendezvényen az előadásokat Ernesztné Csatári Ida konferálta fel.
Intézményünk nemcsak a diákpályázat díjátadásában volt érintett, hanem kiállítással is készültünk, mely ez alkalommal a női szabó szakma bemutatását célozta meg. Köszönöm a  kiállítás lebonyolításában nyújtott segítségét Végh Ágnes szakoktatónak, Dudok Mónika és Horváth Nikolett 10. a osztályos tanulóknak.

A szakmai konferencián számos rendkívül érdekes és hasznos információt hallhattunk, mely segítséget nyújthat a jövőbeni még sikeresebb és eredményesebb munkához! Tapasztalatokkal, élményekkel és megfontolásra érdemes gondolatokkal telve távoztunk a zárást követően!
Gratulálunk a színvonalas rendezvényhez és köszönjük, hogy részt vehettünk a III. konferencián is!
(Törökné Beke Ida)
Szakmasztár Fesztivál
(Csabai Mária)
Kőműves szintvizsga
2019. március 4-én a kilencedik évfolyam kőműves tanulói adhattak számot a félév alatt megszerzett tudásukról, tettek sikeres szintvizsgát. A 6 fő kőműves tanuló Fodor Milán szakoktató irányítása alatt végezte feladatát.
Köszönöm Kun Imre elnök úr munkáját, bátorító szavait, Oláhné Rédei Emese szintvizsga lebonyolításában nyújtott segítségét! Gratulálok a diákoknak az elért szintvizsga eredményekhez és köszönöm Fodor Milán szakoktató felkészítő munkáját!
(Csabai Mária)
Női szabó szintvizsga
(Csabai Mária)
Szakács szintvizsga
(Csabai Mária)
Szakács és pincér szintvizsga
2019. március 22-én került lebonyolításra a 9. a évfolyam szakács és pincér tanulóinak szintvizsgája Urbán Lajosné elnök asszonnyal. 10 fő szakács és 8 fő pincér tanuló adott számot a szeptembertől megszerzett tudásáról. Míg a szakács tanulók dolgoztak az ízletes ételek és tetszetős tálalás elkészítésén, addig a pincér tanulók a tanétteremben mutatták be, mit tanultak a félév során. A feladatok között szerepelt eszközfelismerés, fogalomismeret, két főre alapteríték készítése az asztalon, majd ezt követte az élőmunka. Az izgalmak ellenére nagyon szépen teljesítettek a tanulók, szép eredmények születtek. A szakács tanulóknak Urbán Lajosné elnök asszony kóstolás mellett kérdéseket tett fel, melyekre igyekeztek legjobb tudásuk szerint választ adni. 
Köszönöm Elnök asszony pozitív hozzáállását, bátorító szavait! Köszönöm Szakács Lászlóné szakoktató irányító munkáját a tankonyhán és közreműködését a szintvizsga élőmunka részében. Köszönöm Szegedi Szilvia szakoktatónak, hogy  felkészítette a pincér tanulókat a szintvizsgára! Gratulálok a tanulóknak az elért szintvizsga eredményekhez! Köszönöm az intézmény valamennyi dolgozójának, aki vállalta, hogy vendégként hozzájárulnak a szintvizsga sikerességéhez!
(Csabai Mária)
(Csabai Mária)
A víz világnapja
Iskolánkban fontosnak tartjuk, hogy a tanulók tudatában legyenek a legfontosabb környezeti problémáknak, és tegyenek is azok csökkentéséért. 2019. március 22-én, a Víz Világnapján a diákok által készített színes posztereken hívtuk fel mindenki figyelmét a víz sokrétű szerepére, megóvásának fontosságára. Bekapcsolódtunk a HAPPY HÉT elnevezésű programba is, melynek keretében több tanórán is filmvetítések és prezentációk során tudatosítottuk mindenkiben, mennyire sok cukor kerül a szervezetünkbe az üdítőitalokkal, és energiaitalokkal. A tanórák közötti szünetekben ásványvíz-kóstolót tartottunk a folyosón, mindenki csillapíthatta szomjúságát az egészséges ivóvízzel. Több osztály is részt vett a hátsó udvar takarításában, ebbe a tevékenységbe a tanórai szünetekben bárki bekapcsolódhatott. A legtöbb szemetet összegyűjtők jutalomban részesültek.
(Füstösné Petróczki Klára)
Március 15.
(Bráda Angelika)
Korcsolyázás Debrecenben
(Füstösné Petróczki Klára)
Fő az egészség
A kilencedik évfolyamos szakács és pincér tanulókkal rajz óra keretében napról-napra bővülő kiállítást készítettünk Fő az egészség címmel. Az első napon egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó recepteket és a kiállítás kiszínezhető címét helyeztem el paravánokra. A második napon zöldségfüggönnyel, origami almával és ananász szemüveggel és palackkal bővült a repertoár. Harmadjára gyümölcs diszkó kollázs tette színesebbé a kiállítást. Dinnye szemüveg, ananász pohár és répa doboz került a kiállítási anyaghoz a negyedik napon. A színes teret folyamatosan rendezve és szervezve tekinthették meg a tanulók és az iskolai dolgozói. Zárásként almacikket osztottak a 9.a osztályos diákok Varga Edit tanárnő vezényletével.
Köszönöm a közreműködést minden ügyes kezű tanulónak!
Az almacikkek felvágását Oláhné Rédei Emese és Szakács Lászlóné kolléganőknek, a szép drapériát Végh Ágnes szakoktatónak. A paravánok előkészítését Lovász Sándornak.
(Gacsal Judit)
Felsőfokú nyelvvizsga
(Füstösné Petróczki Klára)
Jeruzsálem Maraton
2019. március 15-én Jeruzsálemben, Izrael legfontosabb városában , nemzetközi maratoni futóversenyt tartottak 80 országból több mint 40000 fő részvételével.
Iskolánkat, városunkat és országunkat Mihály Attila testnevelés szakos tanár úr képviselte.
A több mint 100 fős Magyar delegáció tagjaként teljesítették a 10 km-es távot, a világ egyik legnehezebb pályáján.
A tengerszint feletter 750 méter körüli magasságban a dombokkal, emelkedőkkel tarkított táv a Knesszet-től indult, és a város forgalmas főútvonalain zajlott, mind az Óváros falai között, mind a Nyugat-Jeruzsálemben, komoly biztonsági intézkedések mellett.
A hatalmas tömegrendezvényre többek között az USA-ból, Ausztráliából, Kínából, Dél-Koreából, Európa minden országából, és még Brazíliából, Argentínából is érkeztek futók, és természetesen nem hiányoztak az éremesélyes Etiópiai és Kenyai versenyzők sem.
A pár kép talán ad vissza abból a hangulatból ami ott volt tapasztalható, és azt a tényt hogy más országokban, kontinensen, milyen népszerű szabadidős sport a futás, és hogy minden korosztályban milyen sokan vannak akik ezt választják.
(Mihály Attila)
Átadták a kiváló tanuló és sportoló díjait
Az elmúlt évek hagyományait követve, idén is a március 15-i ünnephez kapcsolódó eseményen adták át a város kiváló tanulóinak és ifjúsági sportolóinak járó elismeréseket.
2019. március 13-án Kovács Sándor országgyűlési képviselő mondott köszöntőt a teltházas Kovács Pál Művelődési Központban. Beszédében kiemelte, Tiszafüredre évtizedek óta jellemző, hogy példamutató, tehetséges fiatalok lakják.
Folytatásként népdal, néptánc és vers előadások következtek majd a díjak átadása. Kiváló tanulói és sportolói elismeréseket nyújtott át a város diákjai számára Kovács Sándor, Rentzné Dr. Bezdán Edit megyei főjegyző, Ujvári Imre polgármester, Vargáné Balogh Irén alpolgármester, Pecze Lászlóné, Dr. Kandra Károly, Dr. Hegyi Péter, Sturcz Márton és Bíró Mihály képviselők.

A Karcagi SZC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája három tanulója, Petruska Krisztina, Sallós Judit, és Sipos Vivien vette át a Tiszafüred Város Kiváló Tanulója díjat.
A kitüntetéshez gratulálunk!
(Törökné Beke Ida)
A magyar kultúra napja - január 22
Iskolánkban a hagyományoknak megfelelően, az idei tanévben is egy vetélkedővel ünnepeltük meg ezt az eseményt. Az osztályok 5-6 fős csapatokban versenyeztek az aulában, 2019. január 22-én, a hatodik és hetedik órában. A rendezvényt Kunné Veres Mária tanárnő nyitotta meg, beszélt a kultúra fontosságáról, az ünnep apropójáról, majd a Himnusz első versszakát közösen mondták el a diákok és a tanárok.
A vetélkedő érdekes és változatos feladatai számos területet öleltek fel: a képzőművészettől és a zene világától, a helytörténeti emlékeken, valamint a magyar történelem egyes időszakain át, egészen a magyar nyelvészetig, illetve híres angol személyekig kalandoztunk a másfél óra során.
A kiélezett küzdelem után végül a zsűri a következő eredményt hirdette ki: első helyezést ért el a 9.D osztály, második helyen végzett a 10.B osztály, a dobogó harmadik fokára pedig a 10.D osztály csapata állhatott fel.
Ezúton szeretném megköszönni kollégáim munkáját, akik a szervezésben, lebonyolításban, zsűrizésben vagy a feladatok elkészítésében segítettek.
(Füstösné Petróczki Klára)
Angol óra
Iskolánkban anyanyelvi tanár segítette a végzős tanulók érettségire való felkészülését.
Diákjaink örömmel és kíváncsisággal fogadták Dannyt, a Tiszafüreden élő brit állampolgárt, aki szívesen segít az iskolánk diákjainak a tanulásban, mert fontosnak tartja, hogy a városban tartózkodó külföldi nyaralók szót tudjanak érteni a helyiekkel. A tanulók kíváncsiak voltak, hogy mennyire értik majd meg egy anyanyelvi angol beszédjét, valamint az is érdekelte őket, hogy egy magyarul egyáltalán nem beszélő angol mit ért meg az ő angol beszédjükből.
Az órai jelenléte sok szempontból hasznosnak bizonyult. A szakmai szinten elsajátított tudásanyag átadása - mint például a mindennapi életben használatos tipikus angol szókifejezések - mellett más jellegű ismeretekre is szert tettek a tanulók Dannytől, mivel a tananyag témájába szervesen illeszkedő angol szokásokról és kultúráról kapcsolatos ismeretük is bővült.
Danny közvetlen stílusa hozzájárult ahhoz, hogy a tanulók bátran megszólaltak, nem féltek attól, hogy esetleg hibákat ejtenek. Az anyanyelvi tanár jelenléte arra inspirálta őket, hogy megértsék egymást, ismeretanyagot osszanak meg egymással, erre való összpontosítás oldotta a gátlásukat, ezért a hibázástól való félelmük csökkent.
(Gönczi Mária)
Süteménysütő verseny 2018. december 04.
2018. december 4-én a Kovács Pál Művelődési Központ szervezésében Tiszafüred Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg a Karácsonyváró Süteményverseny elnevezésű színvonalas program. Bejgli és Mézes sütemény kategóriában lehetett az indulóknak nevezni a versenyre úgy, hogy az elkészült műveket jeligével kellett a versenyzőknek ellátni, így a zsűri az értékelés során nem tudhatta, hogy melyik süteményt ki készítette. A zsűri tagjai voltak: Vargáné Balogh Irén alpolgármester asszony, Ferencz-Tóth Mária hobbicukrász és Szabó István a sulyom csokoládé megalkotója. A sok finom, ízlésesen megalkotott, tetszetős sütemény elkápráztatta a résztvevőket és a zsűri tagjait egyaránt. Intézményünkből a bejgli kategóriában  Veres Margaréta 10. a osztályos tanuló I. helyezést, Somodi Kinga Bettina 11. a osztályos tanuló pedig III. helyezést ért el. A tanulók értékes tárgynyereményben részesültek. Gratulálunk a tanulóknak az elért helyezéshez és köszönön felkészítő tanáruk Szakács Lászlóné munkáját!
(Csabai Mária)
Légy te is „Hámori-s”! – második állomás
2018. december 3-ára meghívást kaptunk a Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola szervezésében megrendezésre kerülő pályaválasztási napra, ahol intézményünk ismertethette az érdeklődő 7.-8. osztályos tanulókkal és szüleikkel a 2019/2020-as tanévre tervezett képzési kínálatát. Több intézmény is részt vett ezen a rendezvényen és külön-külön termekben kivetítési lehetőség biztosítása mellett népszerűsíthettük intézményünket és mutathattuk be az iskolánkban folyó munkát, a választható szakmákat, tanulók által készített munkadarabokat. Prezentációval igyekeztünk felkelteni a pályaválasztás előtt álló tanulók érdeklődését, majd a feltett kérdésekre válaszolni. A 2019/2020-as tanévben indítandó képzésekről szóló tájékoztatókat és szórólapokat Bana Józsefné igazgatónő segítségével és közreműködésével bocsátottuk a tanulók rendelkezésére. Köszönjük az intézmény meghívását, a diákok és szüleik megtisztelő figyelmét! Bízunk benne, hogy a 2019/2020-as tanévben tiszacsegei tanulókat is üdvözölhetünk „Hámori-s” diákként! Köszönöm Kovácsné Kiss Marianna igazgatóhelyettes asszony segítségét!
(Csabai Mária)
Hámori nap
A Hámori – hét második rendezvénye a már évek óta hagyományos Hámori nap volt, mely iskolánk tanulóinak és tanárainak még jobb összekovácsolódását segíti. A délelőtt folyamán az osztályok osztályfőnökeik vezetésével elméleti vetélkedősorozaton vettek részt. Különféle állomásokon tehettek tanúbizonyságot elméleti tudásukról az angol nyelv, országismeret, a gasztronómia, a történelem, irodalom, földrajz, az egészségmegőrzés és a művészet területén. A diákok fegyelmezetten vonultak egyik teremből a másikba, a feladatokat aktívan, élvezettel végezték el.
A délután a sporté volt, 7-8 fős csapatok mérték össze erejüket és ügyességüket izgalmas és mulatságos sorverseny keretében. A versenyzők jót játszottak, a többiek nagy erőkkel buzdították őket. Vidáman telt a vetélkedés.
A nap zárásaként a kilencedik osztályos gólyák avatása zajlott. Vicces feladatokat kellett elvégezniük, majd letették a Hámori esküt, mellyel iskolánk teljes jogú tagjaivá váltak.
Mozgalmas, jó hangulatú napot töltöttünk együtt, megmozgatva testünket és elménket is. Ezúton köszönöm minden kollégámnak a közreműködését, a szervező és segítő munkáját és azt, hogy olyan lelkesen játszottak együtt a gyerekeinkkel. Köszönjük a Józsa Kft., Faragó Judit, a Maggie Virág- és Ajándékbolt és a Grillázs Cukrászda (Megyeri Anita) támogatását!
(Kovácsné Kiss Marianna)
Pályaorientációs nap
2018.11.20-án került megrendezésre intézményünkben a Pályaorientációs nap. A hagyományos Hámori – hét megnyitó rendezvényét névadónk, Hámori András emléktáblájának megkoszorúzásával kezdtük.
Ezt követően Moldován György, a Karcagi Szakképzési Centrum főigazgatóhelyettese megtartotta köszöntőjét, melyben beszélt a szakképzés helyzetéről, a benne rejlő lehetőségekről és szívélyesen invitálta a megjelent diákokat intézményünkbe.
Beszéde után a megjelent nyolcadikos diákok és szüleik előadást hallhattak az iskolánkban folyó képzésekről, rendezvényekről, sport- és diákéletről.
A nap során a vendégek bepillantást nyerhettek a nálunk oktatott szakmák rejtelmeibe. Kipróbálhatták magukat a konyhában, ahol kiflit sütöttek, a tanétteremben szalvétát hajtogathattak. A lányok körében népszerű volt a kézműves foglalkozás, a fiúk élvezték a hegesztőszimulátor kipróbálását és a forrasztást. A vendégek jól érezték magukat a pszichológiai játékokkal foglalkozó tanteremben, illetve a retró játékok is nagyon vonzották a megjelenteket az informatikai tanteremben. Aki a kollégák aláírásával igazolni tudta, hogy elvégzett 5 feladatot, ajándékot kapott.
A nap fénypontja Oláh Gergő, a népszerű énekes koncertje és motivációs előadása volt. Együtt énekelt vele diák, tanár és szülő is. Megosztotta életének tapasztalatait diákjainkkal, tanácsot adott nekik jövőjük építéséhez, céljaik kijelöléséhez.
Nagyon hasznos és élménydús napot tölthettünk együtt, reméljük, hogy sok megjelent általános iskolás diákot a tanulóink között üdvözölhetünk jövő szeptembertől. Köszönöm minden kollégám szervező, segítő munkáját, pozitív hozzáállását!
(Kovácsné Kiss Marianna)
Pályaválasztási Kiállítások
A 2018/2019-es tanévben is részt vettünk pályaválasztási kiállításon, ezúttal két alkalommal kaptunk lehetőséget intézményünk népszerűsítésére, képzési palettánk bemutatására. 2018. november 9-én került sor Karcagon a Pályaválasztási Kiállításra, valamint 2018. november 13-án Tiszafüreden a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal szervezésében lebonyolításra kerülő Szakmák világa elnevezésű, szintén a pályaválasztást elősegítő  rendezvényen, melyekre intézményünk is meghívást kapott. A képző intézmények mindkét alkalommal előre kialakított szakmai standokon mutathatták be oktatott szakmáikat. Lehetőség volt arra, hogy a látogatók bekapcsolódjanak egy-egy munkafolyamatba, elsajátítsák a fogásokat, termékeket készítsenek, megkóstolhassák a tanulók által készített finomságokat. Intézményünk igyekezett minél több oktatott szakmát bemutatni a kiállításokon: Veres Margaréta (10.a) és Somodi Kinga (11.a) sajtos kiflit sütött, mely nagy sikert aratott, rendkívül ízlett a kiállításra látogató pályaválasztás előtt álló tanulóknak és kísérőiknek, Susányi Vivien (11.a) pincér tanuló ízlésesen, szépen megterített asztal mellett a szalvétahajtogatás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, Dudok Mónika (10.a)  női szabó tanuló tetszetős és igen hasznos tűpárna készítésére invitálta a 7.-8. évfolyamos tanulókat. Standunkat plakátokkal, tájékoztatókkal, szórólapokkal színesítettük.
Köszönöm a résztvevő tanulók, valamint Szakács Lászlóné és Varga Edit szakoktatók munkáját!
(Csabai Mária)
Továbbtanulással és munkavállalással kapcsolatos tájékoztatók végzősöknek
Első fordulóban 2018. november 07 – én az Eszterházy Károly Egyetem képviselője a továbbtanulási lehetőségekről, választható szakokról, illetve a Katonai Toborzó Iroda képviselői a katonai pálya szépségeiről, az abban rejlő lehetőségekről, feltételekről tartottak előadást a végzős tanulóknak, majd második fordulóban 2018. december 12-én elsőként a MÁV képviselői invitálták a végzős hallgatókat munkavállalóik sorába, minden területre kiterjedő információkat szolgáltattak az érdeklődés felkeltése érdekében, illetve a diákok által feltett minden kérdésre igyekeztek kimerítő választ adni, majd ezután a Nyíregyházi Egyetem és a Debreceni Egyetem előadója ismertette az intézményben folyó munkát, az oktatás területeit, választható szakjait, bemutatta a tartalmas egyetemi életet. Köszönjük az előadók színvonalas és tartalmas előadását, hogy prezentációjukkal, szórólapjaikkal igyekeztek segíteni a végzős tanulók döntését, jövőképük alakítását!
Légy te is „Hámori-s”! – első állomás
2018. október 18 – án 15 órától került megrendezésre az abádszalóki Kovács Mihály Általános Iskolában a pályaválasztási tájékoztató, melyen 7. – 8. osztályos tanulók és szüleik tiszteltek meg bennünket jelenlétükkel, figyelmükkel. A rendezvényen több középfokú oktatási intézmény is képviseltette magát, ahol kivetítési lehetőség biztosítása mellett a bemutatkozás keretén belül ismertetetésre került a 2019/2020- as tanévre tervezett képzési kínálat is. Prezentációnkkal, rövid bemutatkozásunkkal igyekeztünk az érdeklődők figyelmét felkelteni intézményünk iránt. Az indítani tervezett képzéseket tartalmazó tájékoztatókat és szórólapokat Parázsó Katalin igazgató asszony közreműködésével az érdeklődők rendelkezésére bocsátottuk. Köszönjük a Kovács Mihály Általános Iskola vezetőségének, hogy meghívásukkal megtiszteltek bennünket, lehetőséget biztosítottak intézményünk népszerűsítésére. Köszönöm Kovácsné Kiss Marianna igazgató helyettes asszony segítségét! Bízunk benne, hogy sikerült bemutatkozásunkkal, tervezett képzéseinkkel felkelteni a tanulók és a tisztelt szülők érdeklődését és a 2019/2020 – as tanévben is köszönthetünk abádszalóki tanulókat diákjaink sorában!
(Csabai Mária)
PénzSztár verseny
(Gulyás Edina)
(Kunné Veres Máriat 2018-01-10)
VII. Illéssy Gasztro Kupa, Kisújszállás
2018. december 8-án Kisújszálláson, az Illéssy Gasztro Kupán vettünk részt négy végzős, vendéglátós tanulóval.
A szakácsversenyzők élőmunkában és hidegkonyhai készítmények bemutatásával versenyezhettek. Somodi Kinga 11. a osztályos tanulónk élőmunkában versenyzett, bronz fokozattal térhetett haza. Felkészítő tanára Szakács Lászlóné szakoktató.
A pincér tanulóknak díszasztalt kellett megteríteniük az általuk választott alkalomra, amihez ötfogásos menüsort állítottak össze italajánlattal. Feladatuk volt még egy teszt kitöltése és egy négyoldalas menükártya szerkesztése számítógépen. Susányi Vivien 11. a osztályos tanuló egyéniben, Botos Georgina és Botos Vanessza szintén 11. a osztályos tanulók csapatban versenyeztek. Őket diplomával és biztató szavakkal jutalmazta a nemzetközileg elismert zsűri. Felkészítő tanáruk Varga Edit szakoktató.
Versenyezhettek még cukrásztanulók, tortadíszítésben, kakaófestésben, eladótanulók ajándékkosár készítésben és csomagolásban.
Hosszú versenynap után, kicsit fáradtan, de élményekkel, tapasztalattal gazdagabban tértünk haza.
(Varga Edit 2018-12-10)
Leukémiás gyerekek támogatása
(Gacsal Judit 2018-12-04)
Kiállítás a Komplexben
(Gacsal Judit 2018-11-09)
1956
Az októberi eseményekre emlékezve 2018. október 19-én az iskola auláját bevették a szereplők és az intézmény tanulói, akik fegyelmezetten tiszteletüket adták az megemlékezéshez.
A videókkal, versekkel, zenével, énekkel és fényképek kivetítésével zajló műsort néptáncos betét zárta.
Köszönöm a színvonalas és megható előadást Ladányi Viktória, Tóth Erika, Tóth Edit, Zelei Petra, Szalay Marcell (12. d), Kovács József, Szaniszló Benjámin, Hámori István, Gyülvészi Szabolcs (10. d) és Pénzes Kitti valamint Varga Vanessza (13. a) tanulóknak. Külön köszönöm a kis énekkar – Frischné Nagy Katalin, Kunné Veres Mária és Oláhné Rédei Emese – közreműködését, valamint Varga Edit kolléganőnek a tánc betanítását. A technikai hátteret biztosította Végh Ágnes és Erdős Erik.
(Gacsal Judit 2018-11-09)
Euroskills
(Csabai Mária 2018-10-03)
Tanműhely átadó
2018. október 5-én került sor Intézményünkben a szakmai előírásoknak és elvárásoknak megfelelően kialakított szakács és pincér tanműhely átadási ünnepségére. Ennek keretében Pardi Sándor főigazgató úr és Kovács Sándor országgyűlési képviselő úr ünnepi beszédére és a szalag ünnepélyes átvágására került sor. A Fekete László Zeneiskola AMI növendékeinek és tanárainak előadása színesítette a rendezvényt.  A projekt összesen 37.255.663 Ft – ból valósult meg, mely magába foglalta az új tanműhelyek kialakítását, a teljes épület komplexumban található két női szabó tanműhely, a műszaki szakmacsoport raktárának és a mosdóhelyiségeknek a felújítását.
(Csabai Mária 2018-10-03)
Zsidó Kiállítás
AXIII. nyári Zsidó Fesztivál keretén belül iskolánkba került egy 5db-os várndokiállítás anyaga szeptember 10-21 között. A tárlat a II. világháború embermetőit mutatta be, akik magánszmélyként, diplpmataként, hivatalnokként, egyházi és közéleti személyként segítették, menekítették zsidó származású honfitársaikat. Akkor amikor a társadalom többsége támogatólag, vagy bosszóban, cinkosként egyetértettek, vagy félelmükben bénultan álltak a kíméletlen üldözések közepette. Iskolánk tanulói és dolgozói szünetekben, osztályfőnöki órák keretében tekintették meg a hasznos és elgondolkodtató kiállítást.
(Mihály Attila 2018-10-20)
Tanévzáró
A 2017-2018-as tanév évzáró ünnepsége az idén az intézmény aulájában zajlott, ahol az osztályok felsorakozása után, valamint a Himnusz elhangzását követően Törökné Beke Ida igazgatóasszony köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntés után az iskola és a diákok életét bemutató rövid kis vetítés következett, mely különlegessé tette ezt az ünnepséget, s a diákok megláthatták magukat és közösen ünnepelhették az emlékeket.
A diavetítés után a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint az iskola jutalmait vehették át a tanulók a tanévben végzett munkájukért, szorgalmukért, magatartásukért és versenyeredményeikért.
A gravírozott üveg labdarúgó díjak, könyvek, pénzjutalmak és TO’Piknik belépők átvétele után Tóth Edit 11. d osztályos tanuló búcsúzott a diáktásaitól és az iskolától a nyári szünetre és persze búcsúztatta  a tanévet, mely a nyári gyakorlatok után ér véget a tanulók számára.
A bizonyítványok átvételére és a nyári szünetre várva elhangzott Szózatunk.
Mindenkinek kellemes nyári szünetet és jó pihenést kívánok!
Találkozunk a következő tanév első napján!
(Gacsal Judit 2018-06-21)
Osztálykirándulás 12/A módra
A hétvégén az osztályommal Felsőtárkányon voltunk kirándulni. Péntek délután megérkeztünk a szállásra és mindenki futva ment megnézni a hegyes, dombos kilátást. Számomra nagyon szép volt a hely, s a környezet. Na persze meg a kilátás. Másnap (szombaton) 9 óra körül nekiindultunk a centrumon keresztül túrázni. Többet sétáltam, mint egész évben, de megért!
Amikor megérkeztünk, megálltunk a tónál kicsit pihenni, enni-inni. Következett az erdőtúra. Nekivágtunk és egy 10 perc után furcsállni kezdtem, hogy miért csak egyenesen megyünk. Rossz helyről indultunk. Ha-ha! Ennek ellenére mindenki nagyon élvezte, hogy majdnem eltévedtünk. Viccet félretéve, nagyon szép helyeken mentünk. Túra után visszaértünk a szállásra. Ott szinte minden megtalálható volt, ami egy osztálykiránduláshoz kellett.  Bográcsolni való lehetőségtől a ping-pong asztalig minden.
Számomra egy felejthetetlen élmény maradt. Én még maradtam volna egy vagy akár több napot is. És szerintem ezzel a többiek is így vannak. Ha ti is egy jó osztálykirándulásra vágytok, akkor csak ajánlani tudom a helyet. Garantálom, hogy nektek is felejthetetlen élmény lesz.Hidvégi Zsolt (tanuló)
(Hidvégi Zsolt (Tanuló) 2018-06-11)
Komplex szakmai vizsgák
2018. május 17-én megkezdődtek intézményünkben a komplex szakmai vizsgák írásbeli részei.  Nyolc szakmában 55 fő izgult, hogyan teljesíti a vizsgarészek követelményeit. Szakács, pincér valamint épület- és szerkezetlakatos
tanulóink nyitották meg a vizsgák sorát. A lakatos fiúk kimagasló teljesítménnyel és a vizsgabizottság elismerő szavaival a zsebükben zárhatták május 22-i napjukat. A szakácsok, pincérek és hegesztők többé-kevésbé
sikeres napokat tudhattak maguk mögött. Az autószerelő tanulók gyönyörű bizonyítványokat és jó tanácsokat kaptak „kézhez”, ahogyan az informatikai rendszergazdáknak tanulók is. A vizsgák sorát az ügyes kezű női szabók
folytatták, amely zárásán a vizsgabizottság dicséretében részesült Gyenge Anna. Dicséretben az utolsó vizsgás napon sem volt hiány, hiszen az ügyviteli titkárok kiemelkedő vizsgateljesítményei közül ketten –
Varga Viktória Judit és Nagy Ibolya – szintén elismerő szavakat kaptak a folyamatos kimagasló teljesítményükért.
Mindenkinek gratulálok az elért eredményekhez, valamint jó pihenést és további sok sikert kívánok!
(Gacsal Judit 2018-06-11)
Trianonra emlékeztek Tiszafüreden
(Törökné Beke Ida 2018-06-06)
Június elsején, péntek délután a tiszafüredi-örvényi Hableány Hotel Vigadójában tartották a Városi Pedagógusnapot. Hagyomány, hogy ilyenkor elismeréseket is átadnak.
A megjelent pedagógusokat Ujvári Imre polgármester, valamint Mohácsiné Daróczi Marianna, a Kossuth Lajos Általános Iskola vezetője köszöntötte.
A köszöntők után a Tisza-tavi AMI néptáncosai adtak műsort, majd a polgármesteri elismerések átadása következett.
Összesen huszonkét pedagógus vehetett át elismerő díjat. Általános- és középiskolai tanárok, tanítók, óvodapedagógusok mellett kisgyermek-gondozók, néptánctanárok és zenepedagógusok is.
2018-ban Polgármesteri Elismerésben részesült a Karcagi Szc Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája két pedagógusa, Balázs Lászlóné és Veresné Borsi Mária.
(Törökné Beke Ida 2018-06-06)
A Föld Világnapja 2018
„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön…”
Április végén ünneplik az egész Világon a Föld Napját. Mint minden évben, az idén is iskolánk készült az eseményre. Az iskola folyosóján kihelyezett plakátok, rajzok segítettek ráhangolódni a rendezvény fő pontjára, a vetélkedőre. Dicséretes tény a nagy részvételi arány: 12 osztály nevezett be átlagosan 5 fős csapatokkal. Bevezetésként említésre került a Föld Világnapja mozgalomnak eredete, elterjedése, fontossága. A feladatok figyelemfelkeltőek, érdekesek, gondolkodtatóak voltak: fotómix-kvízkérdések, kakukktojás, képfelismerés, puzzlek, karikatúrák, rajzok melyek szemléltették a Föld kritikus állapotát és a globális problémákat: az ipari szennyezés hatásai, az őserdők irtása, a talaj, a levegő, és a vizek súlyos helyzete, üvegházhatás, ózon rétek megvékonyodása, a globális felmelegedés- ezek mind együtt pusztítják Földünket! A rendezvény jó hangulatban, kellemes légkörben zajlott. Mint újítás: nem pontokért, hanem „Vidám Föld” zsetonokért folyt a derekas megmérettetés. A rendezvényünk végén a Republic együttes zenéjére, közösen elénekeltük az „Ezt a Földet választottam” dalt.
Szoros küzdelemben kialakult a végső dobogós sorrend: I - 10. D, II- 10. C,  III-13. D osztályok csapatai. Külön elismerést érdemel a 10. D osztály (teljes létszámmal), valamint a 13. D osztály infósai akik segítettek a rendezvény lebonyolításában.
A Föld nevében, köszönjük mindenkinek, akik aktívan hozzájárultak e világnap megünnepelésének megszervezésében!  
(Gyenge Mirella Ágnes 2018-06-04)
Ballagás
(Gacsal Judit 2018-05-14)
Body kiállítás
2018. április 12-én egy 17 fős diákcsapattal és két kísérő tanárral keltünk útra, hogy megnézzük a budapesti Body kiállítást a Király utca 2200 négyzetméteres, óriási bemutatótermében. Kicsit izgultunk, hogy kire hogy is fognak hatni a valódi emberi testekből készült preparátumok, de szerencsére olyan érdekes és izgalmas volt minden, hogy meg is feledkeztünk erről a tényről. Szemünk elé tárult, hogy valójában mi rejlik a bőrünk alatt. Orvosi egyetemre járó diákok vezettek végig minket a tárlaton, akik a menet közben felmerülő kérdésekre is készséggel válaszoltak. A csontrendszertől kezdve, az izmok, a keringés, az emésztés, a légzés, a kiválasztás és szaporodás, és a méhen belüli fejlődés is kapott egy-egy külön bemutatótermet, valamint a magyarok orvostudományban betöltött szerepét is színes tablók mutatták be.
A komoly tudományokat egy könnyed plázalátogatással vezettük le, majd fáradtan, de élményekkel teli indultunk haza, azzal a tudattal, hogy a biológia nem is olyan szörnyű tantárgy, ha nemcsak a tankönyvből kell tanulni, hanem interaktív módon, már-már tapintható közelségbe kerül a tananyag!
(Füstösné Petróczki Klára 2018-05-02)
Konyhai kisegítő házi vizsga
Gyakornoki program
(Gacsal Judit 2018-04-19)
Szakács szintvizsga
(Gacsal Judit 2018-04-17)
Szakmák éjszakája  a „Hámoriban”
2018. április 13-a péntekén került sor a Szakmák éjszakájára, melyhez iskolánk második alkalommal csatlakozott. A kulturális rendezvényeket és a pályaorientációs programjainkat intézményünk igazgatóasszonya és Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. A köszöntők után a Tisza-tavi Alapfokú  Művészeti Iskola hatalmas szívvel, kedvvel és tehetséggel  megáldott növendékei mutatták meg a közönségnek, milyen is a néptánc. A népi vonalat és hagyományokat erősítve kértem meg Végh József – volt kolléga – fafaragót, hogy kiállítással mutatkozzon be nálunk is. Benedek Elek leszármazottja nyugdíjba vonulása után kezdte kibontakoztatni tehetségét. Ezzel bebizonyítva, hogy a kor nem számít, ha még tanulni és fejlődni szeretne az ember.
Színvonalas és sokszínű programmal készültek iskolánk pedagógusai. Számos tanterem és tanműhely várta tárt ajtókkal a látogatókat. A gépész tanműhelyben ki lehetett próbálni a hegesztést, „vasvirágot” készíthettek és forraszthattak az érdeklődők. A kőműves tanműhely logikus gondolkodásra épülő és kreatív szakmába vágó feladatokkal látta el az oda érkezőket. A női szabó szakmacsoport az iskola aulájába felköltözve, három színes feladattal várta a tűt és cérnát ragadókat. Ehhez a szép szakmához kapcsolódóan a Jelmez-Art Kft. mutatkozott be nálunk, akik elmondták, hogy milyen módon alakult meg a cég, kik dolgoznak  benne, milyen feladatokat végeznek és kikkel állnak munkakapcsolatban. A látványos cégbemutatás megragadta a hallgatóságot. A szakács tankonyha fűszerismerettel, slambuccal, sós kifli és pogácsa helyszínen történő elkészítésével várta a vendégeit. A pincérek szalvétahajtogatással, különleges szakmai eszközök bemutatásával és  látványterítékkel készülte.  A hegesztő szimulátort is kipróbálhatták az érdeklődők, mely új szerzeménye intézményünknek. Pedagógia szakmacsoportos diákok és szaktanárok kézműves feladatokat „hoztak” az estére, valamint pszichológiai játékokat próbálhattak ki a vendégek. Az ügyviteles lányok és pedagógusok társasjátékkal, számítógépes játékkal készültek. Az informatika szeretete a játékoknál kezdődik, így retro számítógépes játékokat próbálhattak ki a látogatók. A nem „szakmakipróbálós” programok játékos és kreatív módon igyekeztek megszerettetni a tantárgyakat, mint például a híres magyar emberek felvonultatása, épületek, tájak ismerete, angol nyelvű szókereső, elgondolkodtató matematikai feladatok, sportos ügyeskedések, karaoke – nem csak botfülűeknek, gipszfestés. A kertmoziban virsli és zene várta a betévedőket, közvetlenül az iskola bejárata mellett. A határvadászok toborzást, a Sanitas Corporis Kdt munkatársai egészségügyi vizsgálatokat végeztek.  Az éjszakát kulturális programmal zártuk a Fekete László Zeneiskola növendékeinek és felkészítő tanáraiknak köszönhetően. Harmonikán játszottak a Koszta testvérek, valamint Dr. Szalay Miklósné; Szabó Erzsébet pedig szívhez szóló népdalcsokrot adott elő.
Köszönöm a támogatóknak, hogy színvonalasan és sokrétűen készülhettünk erre a pályaorientációs rendezvényre. Támogatónk: Nemzeti Étterem, Józsa Kft., Maggie Virág- és Ajándékbolt, Ferenczi és Ferenczi Kft., Sólyomvári és Társa Bt., Pelikán papír- írószer-irodatechnika, Polip papírbolt, Tisza Balneum Hotel, a tiszaörsi Márvány ABC, valamint a Földművelésügyi Minisztérium.
Köszönöm minden lelkes kollégámnak és segítő munkatársnak, hogy büszkén tekinthetünk vissza az általunk szervezésre került programjainkra.
Köszönöm a segítséget azon gyerekeknek, akik kivették részüket a szervezésben, lebonyolításban és persze szabadidejük feláldozásával emelték iskolánk jó hírét.
(Gacsal Judit 2018-04-17)
Pelikán Kupa
(Gacsal Judit 2018-04-17)
Köszönet az adományért
(Gacsal Judit 2018-04-17)
A Víz Világnapja
Az idei tanévben egy kiállítással és papírcsónakok vízre eresztésével ünnepeltük a jubileumi, 25. Víz Világnapját. A 12.D és 12.E osztály számos tanulója gondolta át, mit is jelent számunkra ez az éltető folyadék, és készített róla posztereket, képeket, melyet az iskola diákjai és dolgozói is megtekinthettek. Érdekes tényeket tudhattunk meg a Tiszáról, a Tisza-tóról, a 2000-es ciánszennyezésről, az ásványvizekről, a víz szerepéről az emberi szervezetben, valamint sok színes ábrán tanulmányozhattuk, melyik nyelvben hogyan is írják a VÍZ szót.
A tanórák közti szünetekben kipróbálhattuk ügyességünket, hogy emlékszünk-e még, hogyan kell papírcsónakot hajtogatni, majd vízre bocsátottuk a flottát a „tó vizén”. Mindenki nagy igyekezettel dolgozott, hajtogatás közben érdekes és értékes információkat kaphattunk vizeink védelméről. Reméljük, sikerült felhívni a figyelmet, hiszen egyre több szájból hallhattuk: „Nem is hittem volna, ezentúl én is jobban fogok vigyázni a vízre!”
A hét során a biológiaórákon egy rövid tesztlap kitöltésével bizonyíthatták a tanulók, hogy mennyire figyelmesen olvasták el a kiállított információkat.
Mindenkinek köszönöm szépen a segítő munkáját!
(Füstösné Petróczki Klára 2018-04-16)
Hegesztő oktatás a virtuális világban.
Intézményünkbe is megérkezett az Apolo WeldTreiner hegesztő szimulátor, amit a Karcagi Szakképzési Centrum a felnőtt oktatáshoz kapcsolódóan vásárolta meg. A berendezés  6,5 millió forint értékű munkaállomással együtt. A beüzemelést a LearnVirtual Europe Kft műszaki igazgatója Benus Ferenc végezte, majd szakszerű használatához, kezeléséhez tartott oktatást kollégáinknak.
A WeldTrainer egy hegesztő szakoktatóknak készült hegesztő szimulátor. Valós idejű mozgásérzékelő rendszert és más csúcstechnológiákat használva teszi lehetővé a felhasználónak, az eszköz használata során hogy belépjen egy hegesztő műhelybe, ahol valós időben gyakorolhatja a hegesztés mozgáskoordinációját virtuálisan, sokkal hatékonyabban, mint ahogy azt a valóságban tenné.
A WeldTrainer egy 100% virtuális valóság szimulációt használó oktatási eszköz, amely segítségével virtuálisan lehet hegeszteni a szakma minden veszélyforrása nélkül és mindemellett a hegesztés során előforduló effektusok megfigyelését, megismerését is lehetővé teszi a felhasználók számára ezért a hegesztőképzésen felül kiválóan alkalmazható a szimulátor technológus és mérnök képzésben egyaránt.
(http://www.apolostudios.com/index.php/en/features)
 A jövőben folyamatos kapcsolatot tartunk a fejlesztőkkel, hogy a legújabb frissítésekkel minél szélesebb körben tudjuk a tanulók oktatását végezni.
(Katona Zoltán 2018-04-12)
Átadták a város elismerő díjait
2018. március 15-én délelőtt a Kossuth-téren gyülekeztek a helyiek, akiket a szeles idő sem tántorított el a méltó megemlékezéstől. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselő-jelöltje mondott ünnepi beszédet. Bár korábban úgy tűnhetett, a magyarság nincs többé, hogy a magyarság fája kiszáradt, de 1848. március 15-én kipattantak az első rügyek. Pillanatok alatt lombba borult az a bizonyos fa és tavasz köszöntött – magyarázta a politikus. Beszédében felhívta a figyelmet az 1848-49-es tiszafüredi eseményekre. Úgy fogalmazott: Tiszafüred is fellépet a világ színpadára. Ezután a ’48-as emlékmű előtt helyezték el az emlékezés virágait, majd az ünnepi alkalom következett.
A Karcagi SzC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája aulájában Dr. Pásztorné Dr. Vass Anikó, a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója mondott ünnepi beszédet, majd átadták a város elismerő díjait. Közel ötven gyermek és pedagógus kapott elismerést kiváló tanulmányi- és sporteredményeiért.
Huszonketten kapták meg a Tiszafüred Város Kiváló Tanulója, tizenkilencen pedig a Tiszafüred Város Kiváló Ifjúsági Sportolója elismerést. Díjazták továbbá az év testnevelő tanárát és edzőjét is. Összesen negyvennyolcan vehettek át valamilyen elismerő címet.
A kitüntetek között a Karcagi SzC Hámori András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája két tanulója, Szőnyi Imre 9.d és Székely Zoltán 10.c osztályos diák is átvehette a Tiszafüred Város Kiváló Tanulója díjat.
Az ünnepi programot a Fekete László Zeneiskola, a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar, valamint a Szent Imre Katolikus Általános Iskola színvonalas műsora kísérte.
(Törökné Beke Ida 2018-04-15)
Nemzeti ünnepünkre emlékeztünk
2018. március 14-én rendhagyó történelem óra keretében emlékeztünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára. Iskolánk aulájában a 11. d osztály 10 tanulója egy diasor prezentálásával idézte fel a reformkor legfőbb képviselőjének programját, március 15. fordulópontjait és a szabadságharc dicső csatáit. A Himnusz eléneklése után a diákok felváltva sorolták a nemzet nagyjainak tetteit, szavaltak és énekeltek, beszéltek Tiszafüred szerepéről. A meghitt ünneplés a Szózat közös elmondásával zárult. A korábbi hagyományoktól eltérő, különleges és megható történelmi emlékezéshez az iskola tanulói alkalomhoz illően öltöztek, a közös énekléssel és szavalattal pedig hozzájárultak a 11.-es tanulók ünnepi rendezvényének sikeréhez.
(Kunné Veres Mária 2018-04-05)
Rajzpályázatunk
(Gacsal Judit 2018-04-05)
Gépészek szintvizsgája
(Gacsal Judit 2018-04-05)
Részt vettünk a Tisza-tavi Napokon
2018. március 24-én kiállított intézményünk a debütáló Tisza-tavi Napok záró napján. A Benedek Gábor Városi Sportcsarnok és Szabadidőközpont biztosított helyszínt számos mezőgazdasági és élelmiszeripari egyetem és középiskola számára. Ezen felül a „Hámori” is reklámozhatta magát, és elkövetkezendő rendezvényét a Szakmák éjszakáját, melyben nagy segítségünkre voltak Tóth Edit és Kálmán Adrien 11. d osztályos pedagógia szakmacsoportos tanulóink. Kiállításunkat színesebbé tette az épület- és szerkezetlakatosok által készített vitrinasztal (10. c osztály, Turi Géza szakoktató) és benne látható női szabó és hegesztő munkák, valamint a szakács tanuló kéznyomát viselő túrós sós rúd (Balogh Henrietta, Szakács Lászlóné szakoktató). Köszönöm az előkészületeket és a megfeszített munkatempóban készülő termékeket a kollégáknak. A sportcsarnok díszesen és kreatívan berendezett terepe elegánsan a vízi színek és élőlények világát tükrözte.
Köszönjük, hogy részesei lehettünk és együtt ébreszthettük fel a Tisza-tavat!
(Gacsal Judit 2018-04-05)
Pincér szintvizsga
2018. március 9-én hét tanulóval, Urbán Lajosné elnök asszonnyal és megannyi szakács szakmás diákkal lezajlott a 9. a osztály pincér tanulóinak szintvizsgája. A vizsgarészek – eszközismeret, fogalomismeret, két főre alapteríték elhelyezése az asztalon, majd élőmunka – pörgősen zajlottak egymás után. Az izgulás és kis riadalmak ellenére a diákok nagyon szépen teljesítettek. Szakmai gyakorlati felkészültségüket bizonyította a vizsganap minden egyes eseménye.
Köszönöm Szakács Lászlóné szakoktató vezényletét a szakács tanteremben és közreműködését a szintvizsga élőmunkás részén. Köszönöm az intézmény megannyi dolgozójának, hogy vendégekké avanzsáltak egy kis időre.
Köszönöm Varga Edit szakoktató áldozatos és precíz munkáját. Gratulálok a tanulók felkészítéséhez és persze a leendő pincéreknek az elért eredményeikhez.
(Gacsal Judit 2018-03-13)
A jövő szakképzése – a szakképzés jövője II.
A Karcagi Szakképzési Centrum második alkalommal megrendezett konferenciájára idén március 2-án került sor, ahol számos neves előadót hallgathattunk meg a szakma presztízsének visszaállításáról, a gazdasági helyzetről, pályaorientációról, fejlesztésekről, a szakgimnáziumi képzés változásairól, a centrumok és kamarák kapcsolatáról, felnőttképzési tapasztalatokról. Az első blokkban a nyitóbeszédek után – Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Pardi Sándor KSzC főigazgató – meghallgattuk Katona Miklós főosztályvezetőt (NGM Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság), aki számos pályázati lehetőséget sorolt fel az iskoláknak, vállalkozásoknak és centrumoknak. Sonyák Béláné (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezető) a Kamarák és Centrumok kapcsolatáról az újonnan bevezetésre kerülő TESZ=tanuló-előszerződésről beszélt. Őt követte Czinegéné Bődi Szilvia (karcagi Kátai Gábor Kórház ápolási igazgató), aki az egészségügyi képzés lehetőségeiről tartott előadást.
A második részt Molnár Attila (NSZFH főigazgató) nyitotta meg a szakképzést érintő változásokkal. Ez után Szabó István (igazgató, KSzC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma) a centrumok létrejötte utáni tagintézményi helyzeteket vázolta, valamint a kialakult kapcsolatrendszerről beszélt. Képzőhely szemszögéből adott elő Szatmári János (igazgató, Euro Kft.). Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tanulók szakképzés felé tereléséről beszélt és a második szakképesítés megszerzését szorgalmazta, majd lelkes és buzdító előadást tartott Magyar Zita (szakmai főigazgató-helyettes, NSZFH), aki eligazította a közönséget az ágazati képzésben bekövetkező változásokról. Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke rövid beszédében inkább a pedagógusokhoz szólva, kitartást és jó munkát kívánt a felnövekvő nemzedékhez. A Mezőtúron bekövetkezett változásokról, fejlesztésekről Herczeg Zsolt (polgármester, Mezőtúr) adott elő. Végül Pardi Sándor főigazgató zárta a rendezvényt gondolataival. Az előadások sorát Ernesztén Csatári Ida konferálása vezette fel. 
Intézményünk szakmai kiállítással és a Centrum által kihirdetett Szeretem a szakmámat! pályamunkával készült. A kiállításon segített Balogh Henrietta szakács tanulónk. A hostess munkában, a nívós vendégek fogadásában 2 pincér tanulónk - Kerekes Bernadett és Köteles Viktória segítette a Centrum munkáját. Köszönöm a szakoktatók kiállításra szánt munkáinak előkészítését és Szakács Lászlóné szakoktató lelkes sütkérezését végzős diákjainkkal: Balogh Henrietta, Borsos József.
A pályázati munkát, vagyis a ppt-t és a szöveget Németh József ügyvitel szakmacsoportos tanulónk alkotta. Az angol nyelvű szöveget Szaniszló Benjámin informatika ágazatis diákunk fordította. A pályamunka az első fordulóban 3. helyezett lett, majd az első előadást követően 1. helyezést ért el. 1-2 módosítással és sok-sok egyeztetéssel végül a konferencia első felének zárásaként nézhette meg a nagyérdemű közönség a nem hétköznapi – humorral és sok apró geggel teli előadásukat. Az ppt megfelelő kezeléséért Szalay Marcell Zsolt pedagógia ágazatban tanuló diákunk közreműködött. Köszönöm nekik a sok-sok órás próbákat, az utolsó busszal való hazamenetelt vidékre és a kitartásukat. Köszönöm Kovácsné Kiss Marianna és Katona Zoltánné ellenőrző és segítő munkáját. Külön köszönöm Ernesztné Csatári Ida tanügyigazgatási és pályázati referens meglátásait, gyors reagálásait. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy előadásukat végighallgatta Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kovács Szilvia Karcag város alpolgármestere, a Centrum vezetősége, a tagintézmények vezetői. Remélem, számos alakalom adódik még diákjaink életében, hogy munkájukkal és kitartásukkal elismerést szerezzenek maguknak.
(Gacsal Judit 2018-03-05)
Arany 200 busz Tiszafüreden
2018. március 1-jén iskolánk 25 fős csapata látogathatta meg a Tiszafüredre érkező Arany buszt, a Petőfi Irodalmi Múzeum 2017 májusában nyílt,  a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítását. A buszon az „Önarckép álarcokban” című tárlat iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változatát csodálhattuk meg.
Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatta be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A különös élményeket nyújtó manuális játékok és a digitális eszközök segítségével, a szórakozás mellett közelebb kerülhettünk Arany János művészetéhez, hőseinek világához.
Az érdeklődő diákokat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtettek, de segítették a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is.
A nem mindennapi lehetőségből, a létszám és időkorlát miatt intézményünk 2 osztályának, (a 11.d és a 13.a osztály) képviselői  részesülhettek, melyet ezúton is megköszönünk a szervezőknek.
(Katona Zoltánné 2018-03-05)
Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja - Február 25.
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. Ennek értelmében a középfokú oktatási intézményekben minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját.
Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.
A politikus letartóztatása és fogva tartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek.
A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.
Iskolánkban hagyományosan minden esztendőben megemlékezünk a kommunizmus áldozatairól egy kiállítással és rendhagyó történelem óra keretében.
A rendhagyó történelem órán M. Kiss Sándor professzor úr – a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese tartott előadást az érettségire készülő diákjaink részére.
(Végh Ágnes 2018-03-05)
(Gacsal Judit 2018-2-22)
Szakmák éjszakája!
(Gacsal Judit 2018-02-14)
2018.01.24-én került megrendezésre az iskolánkban már évek óta hagyománnyá vált Kulturális vetélkedő. A versenyen 15 csapat képviselte az osztályokat. Diákjaink változatos feladatokban mérhették össze tudásukat.
Az első feladatban a magyar kultúra nagy alakjait kellett felismerniük, a másodikban híres helyeket, épületeket. A történelem és a festészet kapcsolatából született a harmadik fejtörő. Ezután filmes kérdéseken törhették fejüket a Tanú című film egyik kultikus részletéhez kapcsolódóan.
Az utolsó előtti részben az angoltudásukról tehettek bizonyságot diákjaink egy játékos feladatlap segítségével, a vetélkedőt pedig egy pszichológiai teszt zárta, melynek utolsó feladatában a kreativitás is szerepet kapott, hiszen a megadott érzelmekhez kellett a csapatoknak „emoji-kat” alkotniuk.
A zsűri hihetetlen tempóban javította ki a sok feladatlapot és értékelte a versenyző csapatok munkáját. A végeredmény is kialakult a jó hangulatban eltelt 1,5 óra végére:
I. helyezett: 9.d egyik csapata
II. helyezett: 13.d lányok
III. helyezett: 12.d fiúk
Ezúton is szeretnék a résztvevő csapatoknak gratulálni, hiszen mindenki nagyszerű teljesítményt nyújtott. Köszönöm a kollégáimnak a feladatok összeállításában, a zsűrizésben és a vetélkedő lebonyolításában nyújtott segítségét.
Jövőre újra szeretettel várunk mindenkit a Hámori Kulturális vetélkedőjén!
(Kovácsné Kiss Mariann 2018-02-07)
Kirándulás az „AGROmashEXPO és AgrárgépShow-ra
2018. január 26-án iskolánk néhány fős csapata tanulmányi jellegű kiránduláson vett részt. Autóbusszal érkeztünk Budapestre, a Hungexpo területén 36. alkalommal megrendezett AGROmashEXPO és AgrárgépShow-ra. A rendezvény nemcsak Magyarország, hanem a közép-európai régió meghatározó mezőgazdasági rendezvénye, ahol 40 000 négyzetméteren 350 kiállítója mutatta be termékeit és szolgáltatásait. A kiállítók és a látogatók számának emelkedése miatt idén egy csaknem 3000 négyzetméteres sátorral is bővült a fedett kiállítói terület. Nagy siker volt a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége tagjainak csaknem 2500 négyzetmétert elfoglaló, közös bemutatója.
Az agráripari kiállítást Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter nyitotta meg, beszédében elmondta, a mezőgazdaság   korszakváltás előtt áll, mivel a digitalizálás rendkívüli módon terjed ebben az ágazatban is.
A diákjaink sok-sok látványos program részesei lehettek, olyan gépekbe ülhettek be,  melyeket eddig legfeljebb csak a tv-ben, vagy az mezőgazdasági magazinok oldalain láthattak. A négynapos kiállítás 46500 látogatót vonzott, melyet intézményünk piciny csapata is erősített. Kísérő tanárok: Bodnár György, Sinka Ferenc.
A programot szervező és kísérő tanár:  Katona Zoltán.
(Katona Zoltán 2018-02-02)

Kőműves tanulók munkái a tanműhelyben
A tanulók napjai a műhelyben egyszerűen, de jó hangulatban telnek. A munka jórészt a téglakötés módszereinek gyakorlásából áll. Kis dolognak tűnhet ez, mégis rendkívül fontos, hiszen nincsen ház tégla nélkül, és ez az egyszerűbb téglakötési mód megfelelő alapot biztosít a később bonyolultabb téglakötési módszerek elsajátításához.
Fontosnak tartom, hogy a diákokban erősítsem a magabiztosságot, hiszen ez nélkülözhetetlen ebben a szakmában, valamint azt is, hogy megtanítsam őket arra, hogy a munkát tisztességgel végezzék el.
Az órákat- hogy ne legyenek annyira monotonok- egy kis boltívkészítéssel is feldobom.
Úgy gondolom a diákok mostanra – megfelelő irányítás mellett – egészen ügyes munkákat képesek elkészíteni. Büszke vagyok rájuk.
(Nagy Zsolt 2017-12-12)
Menyhárt Márk, nyelvvizsga
Menyhárt Márk 10. D osztályos tanuló sikeres középfokú szóbeli nyelvvizsgát tett angol nyelvből. Márk már az előző tanévben kitűnt társai közül angoltudásával. Akkori tanára, Csirke Erzsébet tanárnő segítségével, valamint szorgalmas otthoni munkával készült a megmérettetésre, melyre október hatodikán került sor. A bizottság előtt társalgási, képleírási és szituációs feladatot kellett megoldania, valamint magnóhallgatási kérdésekre is kellett válaszolnia. Izgatott várakozással eltöltött hetek után az őszi szünetben került fel a nyelvvizsgaközpont honlapjára a jó hír: sikeres nyelvvizsga! Márk azóta sem pihen, ebben a tanévben is meggyőző teljesítményt nyújt angol nyelvből, a tanév során még csak ötösöket szerzett. Jelenleg az írásbeli vizsgára készül, melynek a második félévben tervez nekifutni. Gratulálunk a szép sikerhez, és hasonlóan eredményes írásbeli vizsgát kívánunk neki!
(Füstösné Petróczki Klára 2017-12-08  )
Bronzosan ragyogó Illéssy Gasztrokupa díj
5 „Hámoris” tanuló mérettette meg magát 2017. december 2-án Kisújszálláson az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola által szervezett Gasztrokupán. A vendéglátás terültét átfogó versenyen eladók, cukrászok, pincérek és szakácsok több kategóriában indulva mutatták meg tudásukat a 2 és 3 fős szakmai zsűrinek. Több mint 100 fiú és lány jelentkezett a meghirdetett kupára.
Kerekes Bernadett és Köteles Viktória 11. a osztályos pincér tanulóink voltak azok, akik csapatban mérték össze tudásukat a többiekkel több fordulón keresztül, hiszen tesztet töltöttek, menükártyát szerkesztettek, húsvéti ünnepre készülve asztalt terítettek 4 fő részére és előadtak, valamint válaszoltak a szakmai zsűri kérdéseire. Egy pincér számára fontos a megjelenés, a viselkedés (nem csak a zsűritagok előtt) és persze a szakmai munkásság és beszédkészség, mely a verseny részét képezte, s mely bronzosan csillogó érmet jelentett számukra.
Szakács tanulóink Gasztro ki mit tud? kategóriában versenyeztek egyéni megmérettetés keretében 29 „szakácspalánta” társaságában. Balogh Henrietta Gombás csirkemell csíkokat készített bacon kosárkában, gombamártással, párolt rizzsel és burgonyapürével. Horváth Laura Gesztenyével és aszalt szilvával töltött bacon köntösbe bugyolált csirkemellet készített aszalt szilvamártással, hercegnőburgonyával és párolt rizzsel. Borsos József Mozzerellával töltött csirkemellet sütött baconbe tekerve parajmártással, hasábburgonyával és parajjal töltött puliszkával. A versenykiírásban szerepelnek a választható alapanyagok, mely mellé pluszban csak 1 vihető a versenyre. Diplomával jutalmazták 3 szakács tanulónkat és minden regisztrált diák ajándékot kapott az Illéssytől.
Köszönöm a szakoktatóknak, Varga Editnek és Szakács Lászlónénak a tanulók felkészítését a megmérettetésre!
Köszönöm Hidvégi Bence „ex-Hámoris” tanuló segítségét a nap eseményeihez és nem utolsó sorban köszönöm Tiszafüred város önkormányzatának támogatását a helyszínre juttatásunkban.
Remélem a következő tanévben is sikeresen versengünk, több mint 100 tanuló között.
(Gacsal Judit 2017-12-03)
Szalagavató 2017
Már a főpróba is nagyon jól sikerült.
De másnap volt a nagy nap, az igazi móka több száz ember előtt.
Helyileg Tiszafüreden voltunk a Benedek Gábor sportcsarnokban. A bevonulás előtt még nagy volt a nyüzsgés a fiatalokban. Az izgalom a diákokban a tetőfokára hágott. Amikor bevonultunk a sportcsarnokba, és láttuk, hogy a csarnok teltházig van, a szívünket elöntötte az izgalom és a boldogság. A szalagtűzés tanulóról tanulóra, osztályról osztályra ment.
Amikor feltűzték a szalagot egyesével minden nebuló szívéhez, akkor az addigi feszültség eltűnt. Ahogy vége lett a tűzésnek, attól a ponttól 20 percünk volt a táncruhába ugrani. Az izgalom újra elő jött mindenkiben. Amikor megszólalt a zene, onnantól  nem volt vissza út. Abban a pillanatban, amikor kivonultunk, mindenki a táncra koncentrált. Amint végeztünk a tánccal és megkaptuk az az óriási tapsvihart, akkor tudtuk, hogy a több hónapos kitartás meghozta gyümölcsét.
Végszóban köszönjük a tanároknak a kitartó munkáját, és a sportcsarnok vezetőségének, hogy megkaptuk erre a csodás estére a sportcsarnokot.
(Kis Tibor 12. osztályos tanuló 2017-11-30)
Premier előtti délután
A szalagavató előtti nap sem sokkal könnyebb a táncos lábú tanulóink számára, hiszen délután nyílt főpróba keretén belül mutatják meg legjobb tudásukat bécsi keringő koreográfiákból. A sürgés-forgás a frakk és a fehér báli ruha felvételével kezdődik, ami valljuk be a lányoknak elég nagy macera… fűző, abroncs, magas sarkú és egyéb alkalmatosságok zavarják meg őket, tehát elkel a segítség. A nem megszokott ruha viseléséhez való alkalmazkodás időbe telik, de mindent megér és felülmúl. A tantermekből avanzsált öltözők szűknek bizonyulnak, a padok zavaróak, a remegő kezek és lábak pedig megindulnak a sportcsarnok felé, megmutatni, milyen lépéseket jegyeztek meg az elmúlt hónapokban.
A csarnok ajtóban sustorgás és ruha illesztgetés veszi kezdetét, majd felcsendül a zene és elkezdődik a jól begyakorolt lépéssor, a kezek remegése elmúlik és helyettük a gyomorban érződő görcs és megfelelni akarás veszi át helyét. Persze megmutatják a végzős tanulók és párjaik, hogy megy ez….második alkalommal már kicsit több a mosoly, habár még jelezni kell. A közönség lelkesen tapsol, a megjelent pedagógusok pedig büszkén figyelik diákjaikat.
(Gacsal Judit 2017-11-27)
Hámori napok
2017. november 22-én Hámori nap került megrendezésre Frischné Nagy Katalin tanárnő szervezésében. A sok-sok segítő pedagógus és 13. d osztályos diák állomásokon várta az osztályokat 8 színes és érdekes feladattal. A 12. a osztály maroknyi kis csapata – 6 fő – menetlevéllel felszerelve indult az első állomásra, ahol 21 különböző nyelven hallhattuk, láthattuk  és párosíthattuk a szeretlek szót, majd a második állomásra sétáltunk, ahol három feladat várt minket: zöldségfelismerés, puzzle – Szent-Györgyi Albert képével – és Nemzeti parkok párosítása térképpel. Harmadik állomáson floorball és zsámolypárosítás várt minket, ahol 8 percünk volt a feladat végrehajtására. Mint láthattuk a gyorsaság a precizitás rovására megy, de az aktivitás és lelkes hozzáállás mindenkire átragadt. Az első forduló utolsó állomása a hungarikumok köré épülő összetett feladatsor volt, ahol a vaktérképen végzett tevékenység néha megmosolyogtatott engem….
A rövid szünet után újabb 4 feladat megoldása vette kezdetét. A fűszerismeretben csak egyet tévesztett a brigád, pedig egy páran úgy indultunk neki, hogy egyformának tűntek. A történelmi arcképcsarnoknál feladatlap és ahhoz kapcsolódó képek vártak minket a falra vetítve. Ezek után ismét a csarnok várt ránk kosárlabdájával és 8 perces dobóidővel. Itt megmutattuk, hogy ehhez nem értünk annyira….de majd jövőre. Utoljára Vers-puzzle akadály „átugrása” került utunkba, ahol 1-1 csíkhalmazból 3 verset kellett megfelelően kirakni. Itt plusz pontot lehetett kapni valamelyik vers egészének elmondásáért, mely kisebb segítséggel, de sikerült. Úgy éreztük, a termekben jól, a csarnokban kevésbé jól teljesítettünk, mely a végeredményen meg is látszott, így a 15 osztályból a hetedikek lettünk.
Az eredményhirdetés a csarnok tágas terében zajlott, ahol Frischné Nagy Katalin és Gacsalné Terjék Mária tanárnők mondták el a végeredményeket és osztották ki a díjakat. Harmadik helyen a 11. d osztály, második helyen a 10. c osztály, míg első helyen a 12. e osztály magas pontszámmal kerekedett felül ezen a napon.
A nap teremdíszítéssel és röplabdázással folytatódott. Köszönöm Füstösné Petróczki Klára segítségét a tanteremben, amíg a tanári csapattal küzdöttem a tanulói csapatok ellen a „kék keretes pályán”.
Gratulálok mindenkinek, köszönöm a szervezést és a kreatív feladatokat a pedagógusoknak!
Remélem jövőre is ugyanilyen jól fogom magam érezni az osztályommal és elhozzuk a fődíjat – a narancsos csoki tortát.
(Gacsal Judit 2017-11-27)
Búcsúztak, búcsúztattunk
Látogatottsági rekord
2017. november 20-án számos ünnepséggel tarkított pályaorientációs napot tartott intézményünk. A sok-sok színes programra meghívottak szép számmal jelentek meg ezen a jeles napon.
A programunk az intézmény névadójáról való megemlékezéssel kezdődött. A megjelent „Hámoris” tanulók a kupola alatti téren hallgatták meg igazgatóasszony ünnepi beszédét és kísérték figyelemmel Hámori András domborművének megkoszorúzását. Büszkén figyeltük végig a jelenetet, hiszen ő volt az a férfi, vezető, igazgató, aki sokat tett Tiszafüreden a szakképzés fejlődéséért és persze az is örömmel tölt el bennünket és diákjainkat, hogy volt kollégánk – Végh József –faragta emlékműről van szó.
Pályaorientációs programunk 9 órakor vette kezdetét, melyet egybekötöttünk az aula ünnepélyes átadásával. Törökné Beke Ida igazgatóasszony köszöntője után a Fekete László Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola növendéke és pedagógusa, vagyis harsona és zongora dallamai feszültek egymásnak Tasi Zoltánés Zbiskó Ágnes tanárnő előadásában. A kellemes zenei előadás után Pardi Sándor, a Karcagi Szakképzési Centrum Főigazgatója mondott ünnepi beszédet az aula átadása alkalmából. Az avató szalag átvágása Törökné Beke Ida, Pardi Sándor és Virág Tibor, Tiszafüred város alpolgármestere tisztje volt. Ezt az ünnepi részt újra lágy dallamok zárták zongora és tuba együttesével, Lengyel Márk előadásában Zbiskó Ágnes tanárnő kíséretével. A program a nyolcadikosok köszöntésével folytatódott és Nyikos Istvána Julius K-9 Sport Kft. előadója folytatta a női szabó szakma népszerűsítésével.
Nagyon fontos volt számunkra, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívott vendégei is színesítsék programunkat előadásukkal, melyet Bede Gábor pályaorientációs tanácsadó tartott, s melyben két munkatársa volt segítségére: Szőllősi Katalin és Magyari Zoltán. Köszönöm, hogy jelenlétükkel és előadásukkal emelték rendezvényünk színvonalát.
10 órára az előadássorozat és az ünnepség a végére ért és ezzel kezdetét vette a 14 óráig tartó tanműhely és tanterem látogatás, feladatok megoldása, szórakozás és barangolás az iskola labirintusaiban. A regisztráció során – Karsa Viktória és Varga Viktória 13. d –  menetlevelet, brosurát és szakmakínáló táblázatotosztottak az érdeklődőknek. A paravánokra kirakott nyilak pedig segítettek a tájékozódásban, habár néha így is elkelt a segítség 1-1 terem vagy tanműhely megkeresésében. 2 tanteremben több termékkel mutatkozott be minden szakközépiskolai szakmánk. A SanitasCorporisKft.-ből Kara Hedvig, Takács Andrea ésTusznéBerczi BoglárkaEgészségpontot hozott létre, ahol egészségügyi tesztet, vérnyomásmérést, látásvizsgálatot és testzsír mérést is tartottak persze szakszerű tanácsadás mellett.
Ügyes kezek műhelyünk kézműves jelleggel tartott foglalkozást Németh Piroska vezetésével, ahol teknősbékát készítettek papírtányérból és télapódíszt színes papírokból. Hasonló játékos feladatok várták szinte szemközt a diákokat a Játékfarm kis oázisa fejlesztő játékaival Lipóczi Tamásné és kísérője szervezésében, bemutatásában. (Zárójelben jegyzem meg, a nap végén a tanárok is nagyon jót játszottak a sok-sok érdekes játékkal.) Köszönöm Katona Zoltánné igazgatóhelyettes asszonynak, hogy segített összehozni ezt a „játékos találkozót”, Gyenge Ágnes és Frischné Nagy Katalinnak a részvételt és tanulók ösztönzését.
A közlekedésgépészek Autós kvízzel és szókeresővel készültek a napra, melyen autómárkákat kellett felismeri a kevésbé ismert márkák megjelenésével Katona Zoltán és Bodnár György közreműködésével.
Lassan gyorsírás vette kezdetét. A terem elé kitett hirdetőoszlopon gépírással és gyorsírással is olvashattuk költőink néhány sorát. A magyarázatot köszönöm Mihály Ágnes tanárnőnek. Szemközt Matek kuckó várta színes, játékos és szórakoztató feladatokkal látogatóit Mihályné Szekeres Edit tanárnő irányításával.
A informatika tantermek közül kettőben is szeretettel várták a nyolcadikos tanulókat. Az egyikben Gulyás Edina tanárnő számlát állított ki, valamint Gazdálkodj okosan „társasba” fogta a tanulókat. Vajon ki a jobb „gazda”? A másik teremben Takács Viktor tanár úr várta régi idők számítógépes játékaival a diákokat.
Három tanterembe bemutató órákat szerveztünk: Gépészeti kötések Kocsis Gábor tanár úrral, Aktív angol Gönczi Mária tanárnővel és Önismereti gyakorlatok, melyet Kunné Veres Mária tanárnő osztálya – 11. d – pedagógia ágazatos tanulói tartottak osztályfőnökük vezetésével.
A tantermek sorát a 25-ös zárja, ahol a végzős osztályaink tanulói 2 előadást hallgattak végig 9 órától az Eszterházy Károly Egyetem Hök-ös diákja előadásában, valamint a szolnoki Toborzó iroda tájékoztatóját.  Köszönöm az előadók részvételét. Remélem sikeres lesz bemutatkozásuk intézményünkben.
Tanműhelyinkben is számos program várta a tanulókat: a női szabók divatrajzot és kitűzőt készítettek a műhely bemutatása után Dögeiné Kun Éva és Végh Ágnes szakoktatók vezetésével. A festő és kőműves helyszínen sablonfestés és ügyességi játékok várták a lelkes tanulókat Nagy Zsolt szervezésében. Asztalos tanműhelyünk berendezéseit Bráda János szakoktató irányításával ismerhették meg a diákok. A lakatos műhelyben rózsát hajtogattak lemezből és kulcstartót készítettek Sinka Ferenc és Turi Géza szakoktatókkal. Élő munkával mutatkozott be hegesztő tanműhelyünk is Szabó Imre szakoktató magyarázata mellett. Az iskola hátsó udvarán található tanműhelyinkben is lázas munka folyt, hiszen tankonyhánkon kifli sütés, míg pincér szaktantermünkben fűszerismeret, szalvétahajtogatás, különleges eszközök ismerete, szakmai feladatlap és szókereső várta az oda látogatókat Szakács Lászlóné, Varga Edit és Csabai Mária közreműködésével.
A napot rekorddal zártuk, hiszen több, mint 100 látogatónk volt a nap folyamán és voltak, akik regisztráció nélkül járták be iskolánk programokkal teli helyszíneit.
Köszönöm a lelkes és színvonalas felkészülést minden kollégának, a szervezésben való segítséget Oláhné Rédei Emesének, a vendégek fogadását Katona Zoltán igazgatóhelyettes úrnak, Farkas Marianna, Kovácsné Kiss Marianna, Gacsalné Tejék Mária, Tóth Bernadett, Frischné Nagy Katalin és Füstösné Petróczki Klára tanárnőknek. Köszönöm a folyamatos fénymásolást és hajtogatást Nagy Imrénének.
Örök hála a „Hámoris” segítő tanulóknak az egész napi fáradozásaikért és előkészítő munkájukért.
 (Gacsal Judit 2017-11-24)
Vár a „Hámori” – Utolsó előadás két felvonásban
2017. november 13-ára meghívást kaptunk két kunmadarasi általános iskolától, hogy a végzős évfolyamaik számára tartsunk pályaválasztási előadást. A Kunmadarasi Református Általános Iskola és Óvodában 9 órai kezdettel kivetítési lehetőséggel biztattuk a tanulókat, hogy jelentkezésüket átgondoltan hozzák meg és látogassanak el intézményünkbe a pályaorientációs napunkra 2017. november 20-án, ahol sok színes program várja őket. Ugyanilyen lendülettel és lelkesedéssel 10 órától a Kunmadarasi Általános Iskola könyvtárszobájában adhattam elő a két végzős osztálynak, ahol az előadás végén az osztályfőnökök tettek fel kérdéseket. Kérdésünkre, hogy ki várható közülük a pályaválasztási napra sok kéz a magasba lendült.
Mindenkit szeretettel várunk tehát 2017. november 20-án!
(Gacsal Judit 2017-11-15)
Vár a „Hámori” – harmadik felvonás
2017. november 09-én 17 órai kezdettel a Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola meghívásának eleget téve, több mint 10 középiskola képviselete között, intézményünk is bemutathatta a 2018-2019-es tanévre tervezett képzési kínálatát. A pályaválasztási szülői értekezleten 7. és 8. osztályos tanulók és érdeklődő szüleik tiszteltek meg bennünket figyelmükkel, kitartásukkal. Bemutatkozó kisfilmünkkel és prezentációnkkal igyekeztünk felkelteni az érdeklődést.
Az indítani kívánt képzésekről szóló, tájékoztató szórólapokat, Bana Józsefné igazgatónő segítségével a tanulók rendelkezésére bocsátottuk.
Iskolánk népszerűsítését ezen alkalommal, Katona Zoltánné és Katona Zoltán igazgatóhelyettesek vállalták.
Köszönjük a Tiszacsegei Fekete István Általános Iskola vezetőinek, hogy meghívásukkal, szíves vendéglátásukkal megtisztelték intézményünket.
Reméljük, hogy diákjaink között a 2018-2019-es tanévben is köszönthetünk tiszacsegei tanulókat!
(Katona Zoltánné 2017-11-15)
Pályaválasztási kiállítás Karcag, Városi Sportcsarnok, november 10.
Ismét szakmai kiállításon vettünk részt, ez alkalommal Karcagon.
A résztvevő iskolák itt is „szakmaszigeteken” mutatkozhattak be. A kiállítók törekedtek a látogatók minden érzékszervére hatni és szemléletesen bemutatni oktatott szakmáikat.  A résztvevőknek lehetőségük volt arra is, hogy kipróbáljanak egy-egy munkafogást, készítsenek apró készterméket, kóstolhassanak finom falatokat.
Iskolánk is igyekezett minden nálunk tanított szakmát bemutatni. Fotókkal, késztermékekkel, prospektusokkal raktuk tele paravánjaikat, asztalainkat, kisfilmet vetítettünk az arra járóknak. Szakácsaink (Balogh Henrietta 11.a, Somodi Kinga 10.a) lilahagymás, sonkás, kukoricás, sajtos háromszöget sütöttek, ami nagyon ízlett mindenkinek (voltak visszajáró vendégeink is). Ügyviteles tanulónk (Sóskuti Vivien 13.d ) gépírást mutatott be, pincér tanulónk (Kerekes Bernadett 11.a) a szépen megterített asztal mellett szalvétahajtogatásra hívta a pályaválasztás előtt állókat, női szabó tanulónk pedig (Horváth Nikolett 9.c ) tűpárna készítésére tanította a nézelődőket.
Kiállításunkat alaposan előkészítette Gacsal Judit gyakorlati oktatás vezetőnk, a lebonyolításban részt vett Katona Zoltán műszaki igazgató, Szakács Lászlóné és Varga Edit szakoktatók.
(Varga Edit 2017-11-13)
PénzSztár
Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Országos Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenye
Október 12.-én elkezdődött a PénzSztár országos pénzügyi és gazdálkodási verseny.
Ez a verseny a pénzügyi kultúra fejlesztésére épül, amely átfogja a gazdaság és a pénzvilág minden fontosabb szegmensét. A közel 5000 középiskolás diák között,  iskolánk 12.d osztályos, ügyvitel szakmacsoportos tanulói  is részt vettek a versenyen, szép eredménnyel.
A csapat tagjai voltak: Barna Barbara, Jakab Jázmin, Ferenczi Petra és Petruska Krisztina. A csoportot a verseny fordulói alatt Gulyás Edina Mária tanárnő segítette.
A résztvevőknek mindkét fordulón 80 perc alatt, 80 kérdésre kellett válaszolniuk. A lányok az első és a második forduló alkalmával is 70%-os eredményt értek el.
Az eredményükhöz ezúton is gratulálunk.
Köszönjük, hogy képviselték iskolánkat a versenyen.
 (Katona Zoltánné 2017-11-10)
Darukonyha Receptverseny 2017.
„Hámoris” diák lett az első
Borsos József a Hámori 11.a osztályos szakács tanulója, „legjobb szakácsjelölt” kategóriában I. helyezést ért el a Hortobágyon megrendezésre került Darufesztivál keretében meghirdetett Darukonyha Receptversenyen.
Nemrégiben értesültünk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága által meghirdetett Darukonyha receptversenyről, melyre iskolánk 11.a osztályos diákjai négy pályamunkát készítettek. Feladatuk az volt, hogy olyan ételeket készítsenek, melyek receptjeiben a darvak étrendjében is szereplő alapanyagokból legalább kettő szerepel, mint például a kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apróhal, köles, hajdina vagy rizs. Az ételeket a skandináv vagy a francia gasztronómiai kultúrának megfelelően kellett megálmodni, mivel ez a két terület is a darvak vonulási útvonalába esik. Az elkészített és feltálalt ételeket le kellett fényképezni és a fényképekkel illetve az ételek hozzávalóinak, elkészítésének leírásával lehetett nevezni a versenyre.
A beküldött recepteket egy öttagú zsűri rangsorolta a receptleírások és az ételekről készült fényképek alapján. A zsűri elnöke Boros László Venesz-díjas mesterszakács, tagjai pedig Jakupcsek Gabriella (újságíró, műsorvezető), Dr. Kovács Zita (a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója), Drabik László (a Garda étterem és a Sári Garda Major tulajdonosa és séfje) valamint Márkus István (a Hortobágyi Csárda séfje) voltak.
A pályázatra 24 pályamunka érkezett, melyek között a 11.a osztály több tagjának: Horváth Tamarának, Horváth Laura Ramónának, Balogh Henriettának és Borsos Józsefnek a pályázata is megtalálható. A 24 pályamunkából a zsűri a Borsos József által készített „DARU ÉTKE BURGONYASALÁTÁT” ítélte a legjobbnak és „legjobb szakácsjelölt” kategóriában I. helyezéssel jutalmazta. Az első díjjal a pályázó gazdag, kulturális értékeket is felsorakoztató ajándékcsomagban részesült, valamint az osztálya részére egy osztálykirándulást nyert a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjába és Kézműves udvarába. Az ajándékokat 2017. október 21-én szombaton vehette át Hortobágyon a fesztivál keretében.
A nyertes pályamunkák elismeréseként a Hortobágyi Csárda a Darufesztivál idejére felvette étlapjára az ételeket, melyeket a nyilvánosság előtt egy főzőshow keretében el is készítettek. Jutalmuk lesz továbbá, hogy egy kiadványban megjelennek, melyet a Látogatóközpont ajándékboltjában lehet majd megvásárolni, vagy letölteni e-book formájában a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának honlapjáról.
Ezúton szeretnék köszönetet mondani a 11.a osztály tagjainak, akik aktívan részt vettek a pályamunkák elő- és elkészítésében. Szakács Lászlóné, Varga Edit és Gacsal Judit kolléganőimnek, hogy szaktudásukkal, szabadidejükben segítették és támogatták a diákok pályázaton való részvételét, a színvonalas pályamunkák elkészítését. Köszönöm, hogy munkátokkal hozzájárultatok iskolánk jó hírnevének öregbítéséhez.
Az eredményhez sok szeretettel gratulálok és további sok sikert kívánok.
Csak így tovább Jocó! Büszkék vagyunk rád!
 (Katona Zoltánné 2017-10-27)
Vár a „Hámori” – második felvonás
 (Gacsal Judit 2017-10-25)
A 9. évfolyamosok avatása
 (Végh Ágnes 2017-10-25)
’56
2017. október 20-án 6 tanuló közreműködésével megrendezésre került az 1956. október 23-tól november 11-ig tartó forradalom és szabadságharcra való megemlékezés, hiszen szembeszálltunk az akkori legnagyobb birodalom elnyomásával.
A mindösszesen 20 nap eseményeit igyekeztek a szereplők – Tóth Edit, Ladányi Viktória, Babirák Dzsesszika, Zelei Petra, Kerekes Bernadett és Szalay Marcell –  feleleveníteni. A fekete-fehérbe öltözött tanulók, mint jó és rossza/magyarok és elnyomók küzdelmét mutatták be. A tömegből kilépő ember a bátor népet, az asztalok halma a barikádot jelképezte.
Köszönöm harcos előadásukat és tengernyi időt, melyet a próbákra szántak a tanulók. Köszönöm továbbá segítő kollégáim támogatását.
 (Gacsal Judit 2017-10-20)
„Szakmák világa” Pályaválasztási Kiállítás
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal által 2017. október 18-19-én megrendezett „Szakmák világa” Pályaválasztási Kiállításon vettünk részt a szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban. 
A 21. alkalommal megrendezésre került kiállítás célja a pályaválasztás előtt álló 7. és 8. osztályos általános iskolai tanulók pályaválasztási döntésének segítése.
A kiállítás keretien belül a szakgimnáziumok és szakközépiskolák a faipari, építészeti, gépészeti, közlekedési, vendéglátó- és élelmiszeripari, egészségügyi és szociális, szolgáltatási, informatikai, elektronikai és elektrotechnikai, könnyűipari, kereskedelmi, marketing, valamint közgazdasági szakmacsoportokhoz tartozó képzéseiket mutatták be. A szakmabemutatók keretében a szakmák munkafogásai kipróbálhatóak, a munkaeszközök és alapanyagok megismerhetők voltak a diákok számára, illetve az előállított termékeket az érdeklődők megtekinthették, az ételeket, a finomságokat megkóstolhatták.
A rendezvényen „szakmaszigeteken” várták a kiállítók az érdeklődőket.              Iskolánk a vendéglátás szakmacsoporttal mutatkozott be. A látogatók nem csak szórólapot vihettek haza, hanem megtanulhattak különböző szalvétahajtogatási módokat, és ha sikerült felismerniük a kiállított zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, akkor apró jutalmat kaphattak. A pincér és szakács szakma bemutatását, népszerűsítését tanulóink, Balogh Henrietta, Kerekes Bernadett, Köteles Viktória és Somodi Kinga segítette.
 (Varga Edit 2017-10-20)
Vár a „Hámori” – első felvonás
Abádszalókon jártunk Katona Zoltánné igazgatóhelyettes asszonnyal 2017. október 17-e délutánján a Kovács Mihály Általános és Művészeti Iskolában pályaválasztási hetük második napján. Ezúton is szeretnénk megköszönni a meghívásukat erre a délutánra, ahol hat másik intézmény mellett a „Hámori” képzéseit is bemutathattuk az ott tanuló hetedikes és nyolcadikos tanulóknak valamint az érdeklődő szülőknek. A képzési formáink és szakmáink felsorolása mellett lejátszottuk intézményünk bemutatkozó kis filmjét, majd az utolsó előadás után visszavonultunk a számunkra kijelölt terembe, ahol fogadtuk az érdeklődő diákokat.
Köszönjük ezt az évről-évre várt eseményt a szervezőknek. Bízunk abban, hogy együttműködésünk sikeres lesz.
 (Gacsal Judit 2017-10-20)
Péntek 13.
2017. október 13-a péntek nem hozott szerencsétlenséget, hiszen 8 érdekes és izgalmas feladatkörben vehetett részt 8 diákunk Kunszentmártonban a III. KSZC DÖK-napon.
A vegyes korosztályú team tagjai – Gacsal Enikő, Ács Enikő, Kerekes Bernadett, Varga Vanessza, Barkóczi Lajos, Szilák Márkó, Németh Dávid, Kovács Norbert – Kunszentmártont bejárva teljesítették az érdekes és nem megszokott feladatokat. Az intézmény udvaráról Kovács Benedek Igazgató Úr megnyitója után indulhattak a csapatok térképpel a kezükben, lelkesedéssel a szívükben felvértezve minden feladatra. Nulladik feladatként logót kellett tervezni (Mukus Mónika, Varga Vanessza) a DÖK-napra, melyet megtekinthettünk a díszasztal drapériájára kihelyezve. Az első feladat a gimnázium épületének tornatermében berendezett akadálypálya teljesítése volt, ahol szivacsszőnyeg , floorball, roller és műanyag fegyverek- és bóják állták utunkat. Figyelve az időre és a teljesítményre szép eredménnyel teljesítették tanulóink a feladatokat. A második állomás 2 feladata a nem túl messzire található országzászló alatti téren várta a brigádot. A kötelekkel hajtott karika nem fogott ki rajtunk, mint, ahogy az országzászlók ismerete sem. Innen a helyi múzeumba látogattunk, ahol királyok neveit kellet megkeresni az állandó kiállítás tárgyain és a kiállítást kísérő szövegekben. A négy név, melyet felleltek tanulóink a maximális pontot jelentette számunkra. A Körös-gáton áthaladva íjászat vette kezdetét 5 tanulónk számára. Ezt majd még gyakoroljuk, hogy akár lóhátról is precízen találjunk célba az ősi fegyverrel. Pár méterrel arrébb a strand területén szintén 2 ügyességi feladat várta a csapatokat PVC csővel, 2 fa golyóval és egy kis vödrös ügyeskedéssel, ahogy az a képeken is látható. A hatodik állomáshely a Haranglábnál 3 matematika tantárgyhoz köthető feladat volt, mellyel ki tudtuk nyitni a számzáras lakatot. Tanulóink a feladatok megoldásával, nem pedig próbálgatással fejtették meg a „kódot” - 476, mely Róma bukásának dátumával egyezett meg. Innen a nem messzire található templomhoz siettünk, ahol megvártuk az előző csoportot és a harangozást is, így kicsit napfürdőzhettünk a lépcsőkön. A sok-sok lépcső megtétele után a magasból tekinthettünk le a városra, megnézhettük díszes épületeit és tájékozódhattunk a korábban megmutatott fénykép alapján és mi is készíthettünk pár látképet, mely az egyik feladat is volt egyben. Az utolsó feladat a szökőkútnál várt ránk. Húztunk egy puzzle darabot, melyen a szökőkút egy részlete látszott. Ezt fekete filccel ki kellett egészíteni, mely esetünkben a női alak megrajzolását jelentette. Plusz pontért megnéztük és „jól” felismertük Szent Mártont a fa szobron a templom melletti téren. Az utolsó lelkesen megoldott feladat után indultunk vissza az iskola épületéhez. A 8  csapat megérkezését követően kezdetét vette az eredményhirdetés. Kis brigádunk az 5. helyet hozta el.
A vidám hangulatban telt feladatmegoldások, a lelkes hozzáállás, a precíz munkára törekvés és koncentráció ötvözete jellemezte kis társaságunkat. Köszönöm a diákoknak a részvételt; hogy büszkék lehettünk/lehetünk rájuk; Végh Ágnes DÖK-segítő kolléganőnek a csapat felkészítését, Katona Zoltánnak a szervezést és egész napos segítő munkáját; a Karcagi Szakképzési Centrumnak a buszt, mellyel elszállítottuk a gyerekeket a versenynapra; és persze köszönjük a kunszentmártoni nevelőtestület szervezését és az ízletes babgulyást Kissné Balla Ágnes igazgatóhelyettes asszony apukájának.
 (Gacsal Judit 2017-10-16)
Darukonyha

Köszönöm mindenkinek a munkát és a versenyhez való hozzáállást!
 (Gacsal Judit 2017-10-16)
Parlamenti kirándulás
 (Végh Ágnes 2017-10-10)
Múltidézés a Titaniccal
   2017. október 9-e reggelén 23 tanuló „osztálykirándulás” keretében a múltba utazott és felszállhatott a Titanic képzeletbeli fedélzetére a névre szóló belépőjegyével, mely leírást és személyes adatokat adott az általunk megszemélyesített egyénekről.
    A pincehelység kiállítószobái végigvezettek az első-, másod- és harmadosztály tárgyai, személyei, a Titanic építése, a legendás személyek, a kor ízlése, designja és zenéje bűvöletében.  Végig lépkedve a termeken a tárgyak, a leírások és az audio guide segített átérezni és beleélni magunkat a korszak újításaiba, a Titanicról visszaintegető személyek életébe. Rövid filmet nézhettünk meg az óriáshajó építéséről, az építése körüli „legendákról”.  A több száz eredeti műtárgy és tulajdonosainak élete, a katasztrófa esetleges túlélése a kiállítás végére befúrta magát agyunk kíváncsiskodó részébe, így az utolsó teremben nagy nekibuzdulással olvasgattuk az egyes osztályokon utazó túlélők és halottak névsorait.
Köszönöm a diákoknak a lelkesedést és Oláhné Rédei Emesének a szervezést.
 (Gacsal Judit 2017-10-10)
Aradi vértanúk emléknapja
   Intézményünk adott otthont 2017. október 6-án a városi megemlékezésnek, melyet a Bán Zsigmond Református Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda dráma tagozatos tanulói adtak elő, s melyet Nagy Lajos testnevelés-történelem szakos tanárunk nyitott meg ünnepi beszédével. Köszönjük a megható és érzelem dús műsort a sok-sok fellépőnek és felkészítő tanáraiknak. A megemlékezés a ’48-49-es emlékmű koszorúzásával ért véget.
   Az 1848-49-es szabadságharc leverése után és abban játszott szerepük miatt 1849. október 6-án Aradon kivégezték  a  13 honvédtisztet.  Hajnalban főbe lőtték Kiss Ernő, gróf Dessewffy Arisztid, Schweidel József tábornokokat és Lázár Vilmos főtisztet, utánuk felakasztották lovag Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly tábornokokat. Aznap Pesten főbe lőtték gróf Batthyány Lajost, az első független magyar felelős kormány miniszterelnökét.
 (Gacsal Judit 2017-10-09)
Tiszta Tisza
 (Gacsal Judit 2017-09-21)
Te Szedd!
 (Végh Ágnes 2017-09-21)
Kérdőív, a most kezdődő tanévben 10. és 11. évfolyamos szakközépiskolás, illetve szakgimnáziumi tanulóknak, valamint a Szakképzési Hídprogramok keretében szervezett SZH/2 évfolyamoknak:

A kérdőív megnyitása >>

   (2017-09-06)
Tanévnyitó
   (Gacsalné Terjék Mária 2017-09-05)

Kezdőlap